contact
MyEtwie
In de kijker

Dubbel feest voor het Jenevermuseum

Gepubliceerd op 22/01/2021
Categorie
affiche jenever_Jenevermuseum_ETWIE

Het Jenevermuseum in Hasselt mag een feestje bouwen! Er is namelijk een nieuwe stoker én het project 'Iedereen Jeneverbaron' werd erkend als een inspirerende borgingspraktijk.

Steven Reekmans treedt in de voetsporen van Jan Kempeneers en is denieuwe meester-stokervan het museum. Na 24 andere geïnteresseerden, zelfs van ver buiten Hasselt, achter zich gelaten te hebben voor deze uitzonderlijke vacature, mag hij zich de nieuwe ambassadeur van jenever noemen. Een zware, maar zeer boeiende taak wacht hem: hij zal de kwaliteit en het ambachtelijk karakter van jenever volgens 19e-eeuwse principes en recepturen moeten borgen en bewaren voor de toekomst. Heel veel succes, Steven! En ook een heel grote dankjewel voor de voorije 30 jaar, Jan!

Een tweede reden tot feest is de opname van 'Iedereen Jeneverbaron' op hetRegister van Inspirerende Voorbeeldenrond het borgen van immaterieel erfgoed. Met het traject 'Iedereen Jeneverbaron' gaat het Jenevermuseum op pad met seniorenverenigingen en heemkringen, om jeneververhalen te verzamelen. Van recepturen over anekdotes tot tradities en rituelen. Met taart en jenever werd er gepraat, gebabbeld, genoteerd en geregistreerd. Zo wordt ook dit verleden deel van het jenevererfgoed voor toekomstige generaties. De verhalen en anekdotes worden onder andere gebruikt in het museum als context en verdieping van het jeneververleden. Een mooi voorbeeld van een borgingspraktijk dat zeer terecht een plekje op het Register kreeg.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...