contact
MyEtwie
In de kijker

Edegemnaars willen muurreclame Gevaert redden

Gepubliceerd op 15/02/2015
huisdeherdt3

In Edegem werken verschillende partners momenteel samen om een oude reclamemuurschildering in het dorpscentrum in ere te herstellen. Op de reclameschildering, die dateert uit 1946, worden de filmrolletjes van het bedrijf Gevaert aangeprezen. Door middel van 'crowdfunding' hopen de initiatiefnemers voldoende budget bij elkaar te brengen om de muurreclame te laten restaureren.

De gevelreclame in Edegem is in Vlaanderen het enige bewaarde voorbeeld van een reclameschildering van Gevaert, en is dus een unieke getuige van het industriële verleden van de regio. Ze staat op de zijgevel van Huis de Herdt, een historisch pand in de schaduw van de kerk van Edegem. De schildering is momenteel niet goed leesbaar, maar ze is wel nog grotendeels aanwezig onder een oude verflaag.

Door samen te werken met de opleiding conservatie-restauratie van de Universiteit Antwerpen blijft de kostprijs van de restauratie beperkt tot ongeveer 5.000 euro. "De conservatie van reclameschilderingen in Vlaanderen staan nog in haar kinderschoenen," aldus Sarah De Smedt (UA). "De restauratie van de Gevaert-schildering vormt voor ons dus een boeiende uitdaging waaraan we graag willen meewerken.”

Wie de restauratie financieel wil ondersteunen, kan een vrije bijdrage storten op het rekeningnummer BE20 7380 4170 3756 (‘Red de Gevaert-muurschildering’, p.a. Mechelsesteenweg 252, Edegem).

Meer informatie over het project vind je op www.huisdeherdt.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...