contact
MyEtwie
In de kijker

Een hart voor diamant?

Gepubliceerd op 18/04/2019
Categorie
diamant_imm_erf_ned

In de 15e eeuw nam de diamantnijverheid een start in Brugge door het slijpen met een gietijzeren draaischijf, diamantpoeder en olie. Eind 19e eeuw werd een massale hoeveelheid diamant vanuit pas ontdekte Zuid-Afrikaanse diamantmijnen verscheept naar Antwerpen. Er ontwikkelde zich zo een bloeiende nijverheid en handel van groot economisch belang in Antwerpen en de Kempen. Honderden slijperijen deden hun werk met vooral ambachtsmannen uit Grobbendonk, Nijlen en Vorselaar. Door de concurrentie van de lageloonlanden zijn vandaag in de Kempen nog slechts een handvol diamantbewerkers actief.

DIVA en Briljante Kempen willen graag iedereen met een hart voor diamantair erfgoed bij elkaar brengen en ontmoeten! Samen met ETWIE, Werkplaats immaterieel erfgoed, Amsab-ISG en FARO wordt er een ontmoetingsmoment georganiseerd op 18 mei, in DIVA Antwerp Home of Diamonds.

We nemen tijd om te luisteren, te spreken, bij te praten met een glaasje, zowel met erfgoedexperten als de betrokkenen uit de diamantsector.

PROGRAMMA | Zaterdag 18 mei

12:45 Onthaal
13:00 Verwelkoming door DIVA, Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant
13:10 Partners aan het woord: Briljante Kempen | ETWIE, Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed
13:30 Panelgesprek
13:50 Hoe samenwerken met focus op immaterieel cultureel diamanterfgoed? WIE, Werkplaats Immaterieel Erfgoed
14:10 Koffiepauze
14:20 Partner aan het woord: Amsab, Instituut voor Sociale Geschiedenis | FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed
15:00 Ontmoetingsmoment met een drankje
16:00 Extra aanbod: Een gegidst bezoek aan DIVA, a Brilliant Story of een bezoek achter de schermen van de pas geopende bibliotheek van DIVA

Inschrijven kan tot 16 mei (en is volledig gratis!). Locatie: DIVA, Suikerrui 17-19, 2000 Antwerpen

Tot dan?

(Foto: Coster)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...