contact
MyEtwie
In de kijker

Een walvis in de stad

Gepubliceerd op 02/07/2014
eenwalvisindestad4

Aan de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven werden in de loop der eeuwen heel wat interessante collecties aangelegd. In de nieuwe publicatie 'Een walvis in de stad' nemen Nathalie Poot, Geert Vanpaemel en Siska Waelkens deze collecties onder de loep.

Sinds het ontstaan van de Faculteit Wetenschappen in 1817 vormden de collecties de ruggengraat van onderwijs en onderzoek in de verschillende disciplines. De vorming, uitbreiding en ordening van de collecties leunden nauw aan bij de wetenschappelijke activiteiten van de betrokken hoogleraren. Bezoekers werden trots rondgeleid in de natuurhistorische musea met specimens van uit de hele wereld, het natuurkundig kabinet met wetenschappelijke instrumenten of de prille laboratoria voor chemisch onderzoek.

De collectie van de Faculteit Wetenschappen zijn heel divers van aard: van meetapparatuur tot mineralen, van dinosauriƫrsmodellen tot boomstammen, van (oude) computers tot de zeldzame Coelacanth. De geschiedenis van deze collecties weerspiegelt de ingrijpende veranderingen die de faculteit hebben getekend: niet alleen oorlogen en splitsing, maar ook een grondige evolutie in wetenschappelijke praktijk. 'Een walvis in de stad' vertelt het verhaal van de faculteit vanuit het unieke perspectief van haar materiƫle erfgoed.

"Het is verheugend vast te stellen dat heel wat van deze collecties niet alleen nog actief worden ingezet in onderwijs en onderzoek, maar ook dat ze opnieuw een prominente plaats hebben verworden in de publieke ruimtes van de facultaire gebouwen," aldus Geert Vanpaemel, voorzitter van de Commissie Academisch Erfgoed van de KU Leuven. "Met deze publicatie wil de Commissie ertoe bijdragen dat de collecties worden gezien als dragers van een facultaire traditie die - voor zover nodig - de bijzondere aard van wetenschappelijk natuuronderzoek op tastbare wijze tot uitdrukking brengen.

De publicatie is te bestellen via Leuven University Press.