contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoed.Brussel 33 is verschenen. Dossier lucht, licht en warmte.

Gepubliceerd op 02/07/2020
Categorie
vynckier_hefboomschakelaar_met_vonkenbreker

Na wekenlang 'in uw kot' te blijven heb je ondertussen wellicht je hele boekenkast verslonden. Wel, voor jou is er goed nieuws, want de nieuwe uitgave van Erfgoed.Brussel is verschenen! In een uitgebreid dossier van 196 gevulde en rijkelijk geïllustreerde pagina's duiken we in de evolutie van lucht, warmte en licht.

Want nummer 33 is volledig gewijd aan de technische installaties om onze gebouwen te verlichten, te verwarmen en te verluchten. Twee eeuwen van technische evolutie, toenemend comfort en het streven naar een vormgeving die zichzelf integreert in de architectuur. Denk aan kachels, schoorstenen, radiatoren en heel wat buizenwerk. Aan elektriciteitsproductie, netwerken, zekeringkasten, schakelaars en leuke lampjes. Aan verluchtingsroosters, slimme raamventilatie, luchtextractiesystemen en nog veel meer!

Bij ETWIE vonden we dit allemaal heel spannend. We waren dan ook erg blij om een kleine bijdrage te kunnen schrijven over een vernuftig toestelletje om de spanning te breken. Iets wat ons simpele mensen de mogelijkheid geeft om elke dag als ware we Zeus zelf elektriciteit met onze vingertoppen te beheersen. De almachtige lichtschakelaar!

Wil je er ook onmiddellijk induiken? Dat kan op http://erfgoed.brussels/ontdekken/publicaties/ons-tijdschrift-per-artikel/nr-33-lucht-warmte-licht/artikels-uit-nr-33. Spoiler: het artikel van collega Robin staat onder 'Stroomopwaarts'. Veel ontdek- en leesplezier!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...