contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoedcel Leie Schelde brengt industrieel verleden in kaart

Gepubliceerd op 12/08/2014
industriel_verleden_van_het_polswerkgebied

De Erfgoedcel Leie Schelde bracht de voorbije maanden het industrieel verleden van zijn werkingsgebied in kaart. De informatie werd ontsloten via een digitale publicatie, verzorgd door MIAT FACTory.

De Erfgoedcel Leie Schelde is actief in de gemeentes Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Projectmedewerker Manuel Van den Abeele ging op onderzoek uit in deze regio. In de nieuwe publicatie schetst hij de geschiedenis van de industrie en beschrijft hij per industrietak en gemeente het aanwezige industrieel erfgoed en de hedendaagse toestand ervan. Welke sectoren of bedrijven bestaan nog, welke zijn verdwenen en welke kregen een nieuwe bestemming?

Achtereenvolgens worden de textielsector (vlas, zijde, elastische stoffen), de speelgoedindustrie, stokerijen en brouwerijen, molens en maalderijen, steenbakkerijen en tot slot de bloemkwekerij besproken. Ook de collecties in musea of bij particuliere verzamelaars komen even aan bod.

Dit onderzoek kan online nagelezen worden in de eerste digitale publicatie van MIAT FACTory, het kenniscentrum van het MIAT. Na de zomer zal dit artikel ook verschijnen op de nieuwe website van de erfgoedcel.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...