contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoeddag op 24 april: Rituelen

Gepubliceerd op 28/03/2016
erfgoeddag16_artur_eranosian

Op zondag 24 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 16de editie van Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 organisaties, waaronder musea, archieven, heemkundige kringen en bewaarbibliotheken, presenteren die dag een veelkleurige waaier van zo’n 700 gratis activiteiten. Intussen kun je het volledige programma van Erfgoeddag bekijken op www.erfgoeddag.be.

De lokale organisatoren zijn stuk voor stuk op zoek gegaan naar een eigen invulling van het thema 'Rituelen'. Ons leven zit boordevol kleine en grote rituelen en handelingen die we van onze (voor)ouders hebben geleerd. Rituelen zijn dan ook van alle tijden, en overal ter wereld vinden we ze terug. Maar wat zijn rituelen precies en waarom zijn ze zo krachtig en betekenisvol? En hoe zit het met de rituelen van erfgoedwerkers? Kunnen we spreken van ‘erfgoedrituelen’? Is een museum te beschouwen als een nooit eindigend ritueel? Hoe staan we tegenover wat sommige historici ‘uitgevonden rituelen’ noemen?

Kijk voor meer info op www.erfgoeddag.be. Via de functie 'Mijn programma' kun je een gepersonaliseerd programma samenstellen en afdrukken. Ook via de Erfgoedapp kun je alle activiteiten raadplegen.

Foto: Academie voor Beeldende Kunsten van het Gemeenschapsonderwijs Anderlecht (Artur Eranosian)