contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoedprijs 2021 gaat naar Maritiem Patrimonium

Gepubliceerd op 01/12/2021
Categorie
West-Hinder Antwerpen Droogdokken_(c) ETWIE
Foto: Lichtschip West-Hinder (c) ETWIE

De vierde editie van Erfgoedprijs Antwerpen gaat naar Stichting Maritiem Patrimonium! De Erfgoedprijs bekroont organisaties of verenigingen die het erfgoed in de Antwerpse regio in de kijker zetten. Als winnaar kwam het MPM dit jaar uit de bus en mogen ze en geldprijs van €10.000 mee naar huis nemen. Stichting Maritiem Patrimonium werd in 2018 opgericht om het varend erfgoed van de sloop te redden, te restaureren en onder de aandacht te brengen.

Pronkstukken zijn het lichtschip West-Hinder III en de Oudenaarde. Een lichtschip is meestal een groot en rood schip met een lichttoren en een sterke lichtinstallatie. Het dient als een vuurtoren op volle zee: bij zandbanken of andere gevaarlijke gebieden op zee zorgen ze voor licht zodat schepen de juiste weg blijven varen. De Oudenaarde M477 is een oude Belgische mijnenveger. Dit houten schip zorgde voor het mijnenvrij maken van de Belgische kust en de Westerschelde.

De erfgoedprijs is een mooie opsteker voor de vele vrijwilligers rond het varend en maritiem erfgoed, zeker na het recent overlijden van Jean-Jacques Westerlund, bezieler en mede-oprichter van Stichting MPM.

"Hun aandacht voor diverse publiekswerking, mondelinge geschiedenis, het papieren archief en de digitalisering is lovenswaardig.

De toekomstgerichte samenwerking met de Hogere Zeevaartschool om de jongere generaties te bereiken, is bijzonder", aldus de jury.

IMG_2450
Foto: Lichtschip West-Hinder (c) ETWIE

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...