contact
MyEtwie
In de kijker

Eric Van Schoonenberghe wint Gulden Hamerken

Gepubliceerd op 25/04/2014
Categorie
vanschoonenberghe2

Prof. Eric Van Schoonenberghe, erevoorzitter van het Nationaal Jenevermuseum, mocht gisteren in Brugge het 'Gulden Hamerken 2014' in ontvangst nemen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de vzw 't Hamerken, aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk maakte op het vlak van de brouwerijgeschiedenis. "Door zijn passie en gedrevenheid in de wetenschap en geschiedenis van de alcoholische dranken is Van Schoonenberghe een terechte laureaat," aldus de jury.

Van Schoonenberghe promoveerde tot doctor in de wetenschappen aan de KU Leuven en studeerde er ook brouwerijtechnologie. Hij werd hoogleraar en onderdirecteur van de Katholieke Industriƫle Hogeschool Sint-Lieven en verrichtte onderzoek naar de hygiƫne in ambachtelijke voedingsbedrijven.

Hij zette zich in voor het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, waarvan hij erevoorzitter is. Hij publiceerde meerdere artikels over de geschiedenis van de gisting en het boek 'Jenever in de Lage Landen' geldt als het standaardwerk over jenever. Voor deze publicaties kreeg Van Schoonenberghe de Sarton-medaille van de Universiteit Gent en de Marcel Minnaertprijs in Rotterdam.

Het 'Gulden Hamerken' wordt sinds 1998 tweejaarlijks uitgereikt. De vorige laureaten waren:
- Jaak Rau (1998)
- Kris Herteleer (2000)
- Jean Martens (2002)
- Frank Becuwe (2004)
- Paul Daeleman (2006)
- Raymond van Uytven (2008)
- Guido Vandermarliere (2010)
- Chris Vandewalle (2012)

www.thamerken.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...