contact
MyEtwie
In de kijker

ETWIE presenteert: een kinderboek!

Gepubliceerd op 31/03/2022
Categorie
532323_305_Hoe maak je het_009
Foto: Het laboratorium. Illustratie: Gunter Segers

Bij een nieuwe terugblik op de projecten die Team ETWIE in 2021 heeft verwezenlijkt, landen we vandaag bij een jaarboekartikel over het kinderboek 'Hier wordt gewerkt' dat fris en fruitig van de persen rolde. En dat we er trots op zijn! Het volledige jaarboek kan je ook hier raadplegen.

Er was eens… een wild idee: wat als we ons met al dat technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed ook eens tot de jonge lezertjes zouden richten? Jong geleerd, oud gedaan, weet je wel. De reacties zijn meteen positief en enthousiast, en algauw staan alle ETWIE-neuzen in dezelfde richting: het wordt een prentenboek. We gaan echter bewust niet over één nacht ijs en leggen een lange, boeiende weg af tot het boek ‘Hier wordt gewerkt! Een zoek- en kijkboek doorheen ateliers’ uiteindelijk in de winkelrekken ligt.

Goed begonnen is half gewonnen

De eerste stap naar het prentenboek is de marktverkenning: welke soortgelijke prentenboeken bestaan er al? Welke tekenstijl vinden we tof? Welke illustratoren, auteurs en uitgeverijen vinden we interessant? Zelfs de Kringwinkel ontsnapt niet aan ons bezoek. Daar vinden we bijvoorbeeld ‘Mike Mulligan and his steam shovel’! Omdat ETWIE verbonden is aan het Autonoom Gemeentebedrijf Erfgoed en dus ook aan de Stad Gent, moeten we uitzoeken op welke manier we deze opdracht correct tot een goed einde kunnen brengen. Denk maar aan het opvragen en vergelijken van offertes, het uitschrijven van overheidsopdrachten, het opmaken van bestekken, bestelbonnen en facturen en nog meer van die – voor de leek – complexe procedures. Eind goed, al goed: na een tweedaagse opleiding in de materie zijn we gewapend en weten we perfect welk soort offerte we moeten opvragen en hoe we opdrachtvereisten moeten formuleren. We gieten onze wensen in een one pager, maken het onderwerp van ons toekomstige kinderboek visueel in een mindmap/woordenwolk, en kloppen met ons idee bij enkele uitgeverijen aan.

Kiezen is verliezen

Met twee van die uitgeverijen gaan we na de verkenningsronde verder in gesprek. Er worden ideeën afgetoetst, overlegmomenten bijgewoond en financiële mogelijkheden besproken. We moeten bedenken welk type boek het zal worden, welk formaat de voorkeur heeft, welke boodschap we willen meegeven, of we een verhaal voor ogen hebben of een zoekboek, en zo voort. Er komt plots heel wat meer bij kijken dan we oorspronkelijk hadden gedacht! En dan volgt het moeilijkste: kiezen met welke uitgeverij we in zee zullen gaan. Binnen het team worden pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. De uiteindelijke keuze valt op Uitgeverij Van Halewyck1 . Vooral hun sterke link met het onderwijs lijkt ons een grote meerwaarde. We kunnen aan het werk! Een brainstorm met Van Halewycks uitgever van kinderboeken, met team ETWIE en met educatief medewerker Lize van het Industriemuseum brengt ons meteen een grote stap vooruit. Het streefdoel? Een zoekboek voor kinderen van vier tot zes jaar, met tien thematische prenten. Elk van deze tekeningen zal heel veel erfgoedelementen bevatten met daarnaast ook telkens iets bizars.2 Als illustrator wordt Gunter Segers de uitverkorene, met onder andere de zoekboeken ‘België’ en ‘Sinterklaas’ al op zijn palmares.

“Prijkt sinds vandaag in mijn boekenkast. Ongelooflijk hoeveel ik al heb geleerd. En dat zonder één woord nodig te hebben! Mooi werk!” (Floortje Vantomme, Coördinator Jeugd bij Natuurpunt)

We bepalen binnen team ETWIE tien thema’s: tien bijzondere werkplekken, fabrieken of ateliers om in beeld te brengen. Per werkplek of thema zorgen we voor een berg aan informatie waarmee de illustrator aan het schetsen kan. De berg informatie bestaat uit een situatieschets, foto’s van werkinstrumenten, machines en eindproducten en heel wat andere elementen die een plekje in de prenten zouden moeten krijgen. De input komt vooral van onszelf, maar we maken zeker ook gretig gebruik van ons netwerk. Immers: waarom een prent voorzien van een steenbakkerij als we die niet laten nakijken en verbeteren door dé kenners in het veld? Heel wat illustraties passeren bijgevolg langs experten uit onze ETWIE-kennisbank, waardoor de finale illustraties veel rijker, beter, waarachtiger én relevanter worden.

532323_305_Hoe maak je het_008
Foto: De steenkoolmijn. Illustratie: Gunter Segers
532323_305_Hoe maak je het_005_
Foto: De steenbakkerij. Illustratie: Gunter Segers

In het boekenrek!

Na enkele feedbackrondes ligt ons prentenboek in augustus – hops – in de winkelrekken! ‘Hier wordt gewerkt!’ loodst je voortaan aan de hand van kleurrijke tekeningen langs verschillende ateliers en werkplaatsen boordevol erfgoed. De haven bruist van de bedrijvigheid. Spinmachines en weefgetouwen weerklinken in de textielfabriek. Boeken komen in de drukkerij tot leven. Boomstammen worden omgevormd tot klompen. Graan wordt in de molen gemalen. Broodjes worden gebakken. Stenen ook. De smidse houdt het lekker warm. De steenkoolmijn neemt je mee onder de grond. En ook het laboratorium is best een spannende plek! Kan jij overigens alle voertuigen opnoemen die je tegenkomt onderweg?

Staan jullie te popelen om dit fantastische prentenboek in huis te halen? Gelijk heb je, want het staat garant voor uren ontdekkingsplezier voor de kleine én de grote erfgoedliefhebber! Stuur een mailtje naar lieselot@etwie.be om het boek te bestellen voor een luttele 15 euro.

Cover Hier wordt gewerkt