contact
MyEtwie
In de kijker

ETWIE werft aan: onderzoeker!

Gepubliceerd op 01/04/2020
team_etwie

Minister voor Cultuur Jan Jambon heeft het licht op groen gezet voor een grootschalig ETWIE-project rond gevaarlijk erfgoed. Inzet van het project: meewerken aan het asbestveilig maken van de cultureel-erfgoedsector. Een breed partnerverband, bestaande uit ETWIE, FARO en OVAM met maar liefst tien musea, twee studiebureaus en de Universiteit Antwerpen, zet de schouders onder het project. ETWIE is nu op zoek naar een onderzoeker voor dit project!

Plaats in het organogram

In het AGB Erfgoed van de Stad Gent bundelen het STAM, het Huis van Alijn en het Industriemuseum de krachten om ons ruim en divers erfgoed te koesteren door het opnieuw een toekomst te geven. Sinds 1 januari 2018 neemt het Industriemuseum een dienstverlenende rol op onder de naam ETWIE. Een 'rol' wordt in het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017 gedefinieerd als een dienstverlenende taak of een cluster van dienstverlenende taken die uitgevoerd wordt ter ondersteuning van andere actoren of cultureel-erfgoedgemeenschappen.

Een organisatie die een dienstverlenende rol opneemt, zet zich in om rond een bepaalde erfgoedspecialisatie of rond een bepaald thema erfgoedbeheerders en erfgoedgemeenschappen te begeleiden en te ondersteunen in de zorg voor en de omgang met het cultureel erfgoed. De rol van ETWIE richt zicht op het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

Aan het hoofd van het museum staat een museumdirecteur, ondersteund door een enthousiast team van stafmedewerkers. Aan het hoofd van de 'rol' van het Industriemuseum, ETWIE, staat een coördinator, tevens stafmedewerker. Naast de musea is er een zakelijk team binnen de AGB Erfgoed, aangestuurd door de algemeen zakelijk directeur.

Functie-inhoud

ETWIE, de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed, zet samen met het Industriemuseum sterk in op het thema gevaarlijk erfgoed. In het kader van deze werkingslijn is recent het cultureel-erfgoedproject 'Gevaarlijk erfgoed! Naar een asbestveilige cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel' goedgekeurd. Hoe kunnen we op een verantwoorde manier omgaan met gevaarlijk erfgoed, en meer bepaald asbest, in de cultureel-erfgoedsector? Dat is de centrale probleemstelling van dit project dat via een breed en sectoroverschrijdend partnerschap uitgevoerd zal worden. In lijn met de Vlaamse doelstellingen tot een asbestveilig Vlaanderen in 2040 willen we de erfgoedsector asbestveiliger maken. Om dit te bereiken zet ETWIE in op onderzoek en sensibilisering op maat van de sector.

Voor dit project is ETWIE op zoek naar een onderzoeker die het projectplan uitvoert:

- Je doet onderzoek naar de geschiedenis en het erfgoed van asbest in Vlaanderen;
- Je brengt het asbesterfgoed in kaart en sensibiliseert samen met de stuurgroep rond de problematiek;
- Je werkt aan tools om het onderzoek te valoriseren en te verspreiden binnen de sector en daarbuiten (bv. brochure, digitale beeldenbank…).

Als onderzoeker beschik je over volgende competenties:

- Je hebt aantoonbare expertise in de asbestsector en/of je hebt ervaring opgebouwd met gevaarlijk erfgoed in collecties;
- Je hebt minstens drie jaar anciënniteit;
- Je bent discreet en weet je in te werken in een moeilijk en controversieel thema;
- Je houdt van netwerken, neemt initiatief en bent communicatief sterk (zowel schriftelijk als mondeling);
- Je bent klantgericht en houdt rekening met de wensen van partners;
- Je neemt graag initiatief en bent zelfstandig;
- Problemen zien en oplossen zijn vanzelfsprekend;
- Sporadisch avond- en weekendwerk schrikken je niet af;
- Je rapporteert aan de coördinator van ETWIE en de leden van de stuurgroep van het project.

Wat wij bieden:

- Een voltijdse opdracht van (ten vroegste) 1 mei 2020, voor de periode van minimum 1 jaar;
- Een unieke opportuniteit om professioneel met ETWIE bezig te zijn en deel uit te maken van een geëngageerd team;
- Extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, extra vakantie;
- Afwisselende functie-inhoud, diverse contacten en autonomie;
- Een correct loon (A-niveau) gekoppeld aan eventueel relevante anciënniteit;
- Gratis woon-werkverkeer met openbaar vervoer of fietsvergoeding.

Praktisch

Solliciteren kan tot en met vrijdag 17 april 2020. Bezorg cv en motivatiebrief aan Joeri Januarius, coördinator ETWIE, via joeri@etwie.be en aan Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum, via ann.vannieuwenhuyse@stad.gent.

Meer informatie over de vacature? Contacteer Joeri Januarius via mail of telefonisch (0497 86 01 97).