contact
MyEtwie
In de kijker

Europa Nostra Award voor restauratieplan machines Wielemans-Ceuppens

Gepubliceerd op 11/04/2013
wielemansen

De Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra maakte onlangs de laureaten van de jaarlijkse Europa Nostra Awards bekend. In de categorie 'Onderzoek' werd het restauratieplan voor de machines van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst (Brussel) bekroond. Dit plan werd uitgewerkt door Guido Vanderhulst, die het onderzoek uitvoerde in de schoot van BruxellesFabriques / BrusselFabriek, een vereniging die begaan is met het industrieel en sociaal erfgoed van onze hoofdstad.

De brouwerij Wielemans-Ceuppens is volgens Europa Nostra een symbool voor de Brusselse regio, de enige plaats ter wereld waar het ambachtelijke geuzebier wordt gebrouwen. De machines van de voormalige brouwerij vertellen het verhaal van de geschiedenis en de evolutie van de productie van dit bier. Ze maken deel uit van het tweede brouwerijgebouw van Wielemans-Ceuppens, dat werd gebouwd in 1905, op het moment dat de geuze stilaan werd vervangen door het goedkopere pilsbier. Het is uitzonderlijk dat dergelijke machines bewaard zijn gebleven. De De La Vergne-compressor is zelfs uniek in de wereld.

Het doel van de studie van Vanderhulst was om het unieke karakter van de machines en de haalbaarheid van het herstel ervan voor didactische doeleinden te evalueren. Het resultaat is volgens Europa Nostra een origineel socio-cultureel project, dat verankerd is in het restauratieplan van de industriƫle site. Het juryrapport prijst de studie van Vanderhulst omdat ze verder gaat dan louter een inventarisatie van de verschillende elementen van de productiecyclus en hun evolutie. "Het onderzoek definieert de waarden die gehandhaafd moeten worden in de context van een restauratie. De machines kunnen zo uitgroeien tot een didactisch instrument over de productie van bier vroeger en nu," stelt de jury.

Alle laureaten van de Europa Nostra Awards 2013 zijn te vinden op europanostra.org.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...