contact
MyEtwie
In de kijker

Europa Nostra wil behoud theatermachinerie Bourla

Gepubliceerd op 06/03/2014
bourla

De 19de-eeuwse theatermachinerie van de Antwerpse Bourlaschouwburg is genomineerd voor 'The 7 Most Endangered', een initiatief waarmee de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra aandacht wil vragen voor bedreigde monumenten en sites in Europa. Volgens Europa Nostra is de Bourla dankzij de machinerie een van de enige theatergebouwen in Europa waar nog 19de-eeuwse opera's en theaterstukken kunnen worden opgevoerd in hun authentieke setting.

Vorig jaar raakte echter bekend dat Het Toneelhuis, het in de Bourla huizende gezelschap, een nieuwe renovatie wil, die op zijn minst delen van de klassieke machinerie zou ontmantelen. "Als de historische en nog steeds werkbare machines in de toneeltoren en in het ondertoneel worden ontmanteld en vervangen door moderne apparatuur – zoals door het residerende gezelschap wordt vooropgesteld – zal een van de weinige theaters in Europa waar de 19de-eeuwse opera’s en drama’s op een authentieke manier kunnen worden opgevoerd, onherstelbaar verloren zijn," waarschuwt Europa Nostra.

De Bourlaschouwburg in Antwerpen is volgens Europa Nostra het laatst overgebleven stedelijk theater in Europa met een originele theatermachinerie van het Franse bedrijf Philastre et Cambon uit 1834. De machinerie werd in 1993, samen met het neoclassistische gebouw van de architect Pierre Bourla, gerestaureerd in het kader van Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa. Daarbij werd een metalen structuur toegevoegd in het theater, om zowel moderne als klassieke vertoningen mogelijk te maken. Die restauratie werd toen nog bekroond met een Europa Nostra Award.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...