contact
MyEtwie
In de kijker

Europese bekroning voor de herbestemming van brouwerij De Hoorn in Leuven

Gepubliceerd op 07/04/2016
dehoorn

De Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra maakte vandaag de laureaten van de jaarlijkse EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards bekend. In de categorie 'Conservation' werd de restauratie en de herbestemming van de Leuvense brouwerij De Hoorn tot 'creative hub' bekroond.

Brouwerij De Hoorn aan de Vaartkom ontleent zijn naam aan de gelijknamige herberg-brouwerij die al in 1366 bestond. Deze datum en de hoorn zijn vandaag nog in het logo van Stella Artois te vinden. Het huidige industriële complex omvat de brouwerij Artois uit 1923 en twee latere uitbreidingen. Binnenin is vooral de indrukwekkende brouwzaal het vermelden waard. De brouwerij werd in 1997 beschermd.

Na tientallen jaren van leegstand besloot een groep lokale ondernemers uit diverse culturele en creatieve organisaties het complex aan te kopen en te restaureren. Ze wilden in De Hoorn een innovatieve, open ontmoetingsplaats voorzien, waarin creativiteit, kruisbestuivingen en ondernemerschap een centrale rol spelen. De gerestaureerde brouwerij biedt zo niet alleen onderdak aan de kantoren van verschillende organisaties, maar er zijn ook ruimtes voor evenementen en een 'Grand Café', waardoor ook het publiek van het gebouw kan genieten. Het resultaat is volgens de jury van Europa Nostra een voorbeeldige restauratie van een industrieel monument, met geslaagde aanvullingen in functie van het nieuwe gebruik.

"Dit privé-initiatief heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het behoud van een belangrijk voorbeeld van industrieel erfgoed in Leuven. Het heeft een verlaten gebouwen opnieuw tot leven gebracht door een creatief hergebruik van de bestaande ruimtes in het complex. De moderne toevoegingen zijn goed geïntegreerd, met respect voor de integriteit van het gebouw," aldus de jury.

Alle laureaten van de Europa Nostra Awards 2016 zijn te vinden op europanostra.org.
Bezoek ook de website www.dehoorn.eu.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...