contact
MyEtwie
In de kijker

Expo en workshops over Japanse druktechniek

Gepubliceerd op 17/10/2016
ukiyo-e

Op donderdag 20 oktober opent in het Jubelparkmuseum in Brussel de tentoonstelling 'Ukiyo-e: de mooiste Japanse prenten'. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de 150ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Belgiƫ en Japan en brengt een overzicht van de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit (omstreeks 1720) tot aan de verderzetting van de traditie aan het begin van de 20ste eeuw.

Ukiyo-e is een genre uit de Japanse drukkunst die verwijst naar de subtiele techniek van de houtbloksnede en -kunst, de 'moku hanga'. Deze traditionele techniek maakt gebruik van inkten op waterbasis; de beoefenaars drukken met de hand en gebruiken dus geen mechanische pers. Dit zorgt ervoor dat het drukwerk een zeer transparant kleurenpalet meekrijgt.

Het gutsen van een houtsnede voor de druk
Gutsen van een houtsnede

Bij deze tentoonstelling hoort ook een reeks workshops die georganiseerd wordt door de Erfgoedcel Brussel, het Jubelparkmuseum en RHoK Academie Beeldende Kunsten. De workshops worden gegeven door de Japanse experte Koyuki Kazahaya en de Duitse kunstenares Miriam Zegrer. "We hebben deze twee kunstenaars uitgenodigd voor exclusieve workshops over deze druktechniek", zegt Annelies Tollet van de Erfgoed Brussel. "We ondersteunen namelijk graag dit initiatief waarin de overdracht van bijzondere kennis en vaardigheden centraal staan."

De workshop met Miriam Zegrer zal plaatsvinden van maandag 21 tot donderdag 24 november en op zaterdag 26 november. Op 19 en 26 november en 3 december vindt de workshop met Koyuki Kazahaya plaats. De locatie voor beide workshops is RHoK Academie Beeldende Kunsten, E. De Thibaultlaan 2, 1040 Etterbeek. Inschrijven kan door te mailen naar rhokgrafiek@gmail.com.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.kmkg-mrah.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...