contact
MyEtwie
In de kijker

Fabrieksburen: expo over industrieel verleden Zennevallei opent op 2 september

Gepubliceerd op 18/08/2017
fabrieksburen_affiche

In de voormalige papierfabriek De Meurs in Huizingen (Beersel) opent op 2 september de tentoonstelling 'Fabrieksburen'. De expo, die gebaseerd is op archiefonderzoek en mondelinge getuigenissen, kadert in een breder project over het industriële verleden rondom de Zenne. Op de reizende tentoonstelling leer je niet alleen het verhaal van de fabrieken langs de Zenne en het kanaal kennen, maar ontmoet je ook de arbeiders, de buurtbewoners en de familieleden die de fabrieken een gezicht gaven.

De industrialisatie van de Zennevallei kwam rond 1880 op volle toeren. Door de vlotte bereikbaarheid, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in de streek. Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond. Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het leven in de verschillende dorpen.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst als bedrijvencentrum of als wooncomplex. Met het project 'Fabrieksburen' brengen verschillende partners, onder impuls van de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, het boeiende verhaal van dit industriële verleden nu weer tot leven. Ook ETWIE draagt zijn steentje bij aan het project.

Na de opstelling in Huizingen reist de expo in september en oktober nog verder naar Halle, Ruisbroek en Drogenbos. Je vindt de volledige kalender en alle praktische informatie op www.fabrieksburen.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...