contact
MyEtwie
In de kijker

Filmtheaters: Gent Cinemastad

Gepubliceerd op 28/12/2015
gentcinemastad

In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent loopt nog tot eind deze week een boeiende tentoonstelling over het Gentse cinemaverleden. Naar aanleiding van 120 jaar cinema geeft de tentoonstelling een overzicht van de geschiedenis van Gentse filmpaleizen en een impressie van de levendige bioscoopcultuur in de 20ste eeuw.

In 1896 vond in Gent de eerste publieke vertoning plaats van de cinematograaf van de gebroeders Lumière. Al van bij de start kende de stad een erg florerende bioscoopcultuur. De eerste stille films waren te zien in filmbarakken op het Sint-Pietersplein. Tijdens het interbellum beleefde het publiek film in glamoureuze filmpaleizen, tweederangsbioscopen of rumoerige wijkzalen, parochiezaaltjes en volkshuizen. Het filmvertier van de Gentenaar bestond uit premières in Capitole, Franse pikante films in Savoy, Hollywood in Eldorado of Rex, avontuur in Century, Duitse musicals in Plaza of het 'echte naakt' in het 'Leopolleke'.

Ook speelde Gent goed in op de veranderingen in de cinemawereld: van de stille film met livemuziek naar cinematoscoop en 3D-filmprojectie. De bioscopen bleven bestaan ondanks de diepe crisissen. In 1981 opende Decascoop – nu Kinepolis Gent – de eerste echte multiplex in Europa: een vernieuwer in de filmentertainmentbusiness! De cinefiel kan nog steeds zijn hart ophalen in de karaktervolle arthousecinema’s Sphinx en Studio Skoop.

De tentoonstelling was mogelijk dankzij prof. Daniël Biltereyst en dr. Lies Van de Vijver (Universiteit Gent) en verschillende bruikleengevers, en werd gecoördineerd door Jacques Dubrulle, erevoorzitter van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent. Een tweede luik van de dubbeltentoonstelling toont foto's van Amerikaanse filmpaleizen.

www.caermersklooster.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...