contact
MyEtwie
In de kijker

Garnaalvisserij te paard op UNESCO-lijst

Gepubliceerd op 04/12/2013
garnaalvisserij

De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke is door de UNESCO opgenomen op de Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. Dat heeft het bevoegde comité van de UNESCO vandaag beslist tijdens een bijeenkomst in Bakoe (Azerbeidzjan). Een opname op de UNESCO-lijst van het immaterieel cultureel erfgoed is vooral symbolisch erg belangrijk en zorgt voor internationale weerklank. De garnaalvisserij is meteen het eerste element uit het domein van de ambachtelijke vaardigheden en technieken dat voor ons land op de lijst wordt geplaatst.

Paardenvisser Eddy D'Hulster is een gelukkig man: "Deze erkenning is een fundament voor de verdere instandhouding en dynamische evolutie van dit aloude strandvissersambacht en voor de uitstraling ervan voor de volgende generaties. Heel belangrijk in dit verhaal is de aandacht voor de traditie terwijl we ijveren het ambacht aan te passen aan de veranderende sociale, culturele en ecologische tijden. Een echte paardenvisser houdt in het diepste van zijn hart van de zee, van wat de zee voortbrengt en van zijn paard."

Ook burgemeester Marc Vanden Bussche is trots: "Nu krijgen we van UNESCO de erkenning en gaan we de verantwoordelijkheid aan om dit ambacht voor altijd in ere te houden en over te dragen naar de volgende generaties. Een opdracht die we vol fierheid op ons nemen. De garnaalvisserij is een traditie die ontstaan is uit pure overlevingsnoodzaak voor onze vissersbevolking meer dan 100 jaar geleden. Dit ambacht werd niet gedaan om de toeristen te plezieren maar om te voorzien in het levensonderhoud van de gezinnen. Met de opkomst van het toerisme verkocht men eventuele overschotten in pensions of in cafés. We mogen dat zeker niet vergeten. De tijden zijn natuurlijk veranderd en zo ook de paardenvisserij. De paardenvissers voeren hun ambacht nu uit, uit liefde voor het strandvissen en het paard."

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...