contact
MyEtwie
In de kijker

Gentse havenkranen verhuizen naar Oude Dokken

Gepubliceerd op 01/08/2016
kranen_gent

In Gent krijgen twee oude havenkranen van de firma Kesteleyn deze week een nieuwe plaats in de Oude Dokken. Door deze twee kranen in het verlengde van de bestaande gele kraan op de Schipperskaai te plaatsen, ontstaat een soort maritieme promenade, waarbij bezoekers in de toekomst onder de drie kranen door kunnen wandelen en fietsen.

De Stad Gent wil het rijke industriële verleden van de Oude Dokken laten voortleven in de nieuwe woonwijk aan het water. Oude kranen, sporen, aanmeerpalen en andere typische havenelementen worden behouden en krijgen een nieuwe rol in het gebied. De blauwe kraan langs Dok Noord en de gele kraan bij de vroegere betoncentrale zijn al jaren bekende herkenningspunten in het gebied. De twee extra kranen die nu op de Schipperskaai worden geplaatst, maken het plaatje compleet.

De twee kranen die naar de Schipperskaai komen, waren tot voor kort eigendom van de firma Kesteleyn, aan het Zuiddok. De zogenaamde Peinerkranen werden gebouwd in 1966 en 1974 en hebben meer dan 40 jaar dienst gedaan om zand en grind te lossen. Fijn detail: toen de kades aan het Zuiddok 25 jaar geleden werden vernieuwd, hebben de kranen al tijdelijk hijswerk verricht aan de Schipperskaai.

De kranen wegen elk 170 ton en hadden een maximaal hijsvermogen van 8 ton. De kranen zijn uitzonderlijk knap afgewerkt. Ze hebben een slank voorkomen en een stuurpost met dezelfde afwerkingsgraad als de carrosserie van de auto’s uit die tijd. Het ontwerp bracht destijds een serieuze meerkost met zich mee, maar het doel was duidelijk: de Gentse haven zo aantrekkelijk mogelijk maken.

Meer info: www.gent.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...