contact
MyEtwie
In de kijker

Gentse Universitaire Musea openen 'Het Wonderkabinet'

Gepubliceerd op 16/07/2014
poster-01

Gisteren opende in Gent de tentoonstelling Het Wonderkabinet- Kennis en kunst beginnen bij verwondering. 350 bijzondere collectiestukken uit de Gentse universitaire collecties werden samengebracht in één kamer, de Dominicaner Bibliotheek van Het Pand, om de bezoeker te begeleiden in een reis doorheen de tijd. Een reis vol kunst, kennis, verwondering, ontdekking en beleving.
Een zeeduivel, een cycloop, zonnekijkers, fossielen en een varken met twee koppen gaan er in dialoog met vijftig kunstwerken van o.a. Ensor en Panamarenko.
Voor het concept van deze tentoonstelling vonden de curatoren inspiratie bij het 16de en 17de-eeuwse curiositeitenkabinet of Wunderkammer. In deze speciaal ingerichte kamers of kasten brachten toenmalige vorsten, rijke lieden of geleerden curiosa bijeen, bijvoorbeeld globes, amuletten en monsterlijke foetussen op sterk water. Deze tentoonstelling wil de geest van zo'n Wunderkammer oproepen, zonder evenwel een reconstructie te zijn.

De tentoonstelling is een realisatie van de Gentse Universitaire Musea, die op deze manier alweer een stap richting eengemaakt Universiteitsmuseum zetten. Ook rector Anne De Paepe verwees in haar openingsspeech naar de mooie toekomst van dit museum binnen de Universiteit Gent.

De tentoonstelling is nog te bekijken op selectieve dagen in juli en augustus. Meer informatie is te vinden op de website.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...