contact
MyEtwie
In de kijker

Gerestaureerde bakoven Tommenmolen ingehuldigd

Gepubliceerd op 29/11/2016
bakoven_tommenmolen

In het MOT in Grimbergen werd vorige week de gerestaureerde bakoven aan de Tommenmolen ingehuldigd. Het MOT, de gemeente Grimbergen en Monumentenwacht Vlaams-Brabant werkten het voorbije jaar voorjaar nauw samen aan de heropbouw van deze bakoven. De oven verkeerde in zo'n slechte staat, dat het project nodig was om weer te kunnen bakken.

De bakoven stond oorspronkelijk bij een boerderij in de Poddegemstraat in Grimbergen. Toen de oven in 1969 moest wijken, werd ze door de toenmalige eigenaars geschonken aan het gemeentebestuur. De oven werd met een kraan opgetild en op een vrachtwagen geplaatst en zo naar de Tommenmolen verhuisd. Tot begin jaren 1990 werd hij gebruikt om brood te bakken tijdens Veldkantkermis.

Tijdens de heropbouw werd de bakoven volledig gedemonteerd, waarbij alles zorgvuldig gedocumenteerd werd (foto, plan, film). Vervolgens werd de bakoven zo getrouw mogelijk heropgebouwd met maximaal behoud van de originele bouwmaterialen en waarbij foutjes uit het verleden werden verbeterd. Hierdoor komt het ovendeurtje nu achter de schouw te staan, werd de koepel steviger gebouwd en werd de schouw van een deksel voorzien.

Het project werd mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de “360°-erfgoedprojecten". Met deze projecten beoogt de provincie de herwaardering van het niet-beschermd klein historisch erfgoed (zoals kapellen, wegwijzers, bakovens,…) én het omringende (historische) landschap dat er onlosmakelijk mee verbonden is. Naast een financiële ondersteuning zette de provincie ook de expertise van Monumentenwacht Vlaams-Brabant in.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...