contact
MyEtwie
In de kijker

Geslaagd studiebezoek rond technische collecties Izegem

Gepubliceerd op 13/08/2013
borstelmuseum

Op vrijdag 9 augustus organiseerde ETWIE, in samenwerking met het MOT Grimbergen, het Openluchtmuseum Bokrijk en de Stedelijke Izegemse Musea, een geslaagd studiebezoek aan Izegem. Zo'n 25 deelnemers maakten tijdens deze dag uitgebreid kennis met een aantal interessante technische collecties.

Tijdens het studiebezoek konden, onder leiding van enthousiaste gidsen, drie verschillende musea bezocht worden. In het Nationaal Borstelmuseum leerden de deelnemers het verhaal van de glorietijd van de borstelnijverheid van Izegem kennen. In het museum komen het vakmanschap en de creativiteit van de handwerker onder meer aan bod via demonstraties, waarbij de bezoeker ook zelf aan de slag kan gaan om een eigen draadborstel te vervaardigen.

In het Nationaal Schoeiselmuseum kan de bezoeker de werkwijze om schoenen met de hand te maken gedetailleerd volgen. Het verhaal start bij het maken van het patroon en eindigen met de afgewerkte schoen. De leestenmaker, de constructeur van hakken en de stikster waren daarbij onmisbare schakels. Het museum toont ook de evolutie in de schoenenmode, vanaf het vroege begin tot de dag van vandaag.

Veel interesse was er ook voor het privémuseum rond houtbewerking en schrijwerkerij, dat onlangs zijn deuren opende in Izegem. Pierre Vangroenweghe, telg uit een schrijnwerkersfamilie, bouwde zijn museum in de loop der jaren uit tot met een grote collectie schrijnwerkersstukken, werktuigen en afgewerkte producten. Met veel passie toonde hij de deelnemers het resultaat van zijn levenswerk.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de werf van de voormalige schoenfabriek Eperon d'Or, die momenteel wordt gerestaureerd. In het gebouw zullen de collecties van het borstel- en schoeiselmuseum onderdak krijgen. De werkzaamheden zijn nog volop aan de gang, maar conservator Hilde Colpaert lichtte voor ons al een tipje van de sluier. Ook een kort bezoek aan de voormalige elektriciteitscentrale mocht natuurlijk niet ontbreken. De stoommachine, het grootste exemplaar dat in België bewaard is gebleven, werd zelfs even in gang gezet.

Het goed gevulde programma werd afgesloten met een panelgesprek over de uitdagingen voor technische collecties, met Hilde Colpaert (Stedelijke Izegemse Musea), Steven De Waele (MOT Grimbergen) en Raf Schepers (Openluchtmuseum Bokrijk) als sprekers. Een samenvatting van dit panelgesprek is te vinden in deze bijlage (pdf).

Meer foto's van het studiebezoek vind je op de Facebookpagina van ETWIE.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...