contact
MyEtwie
In de kijker

Geweven, geklost en gesponnen

Gepubliceerd op 12/10/2013
textielnijverheid-aalst

In 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst opent vandaag de tentoonstelling 'Geweven, geklost en gesponnen'. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van de textielnijverheid in Aalst. Het tweede luik van de tentoonstelling focust op de hedendaagse kant.

Aalst was van oudsher een textielstad. In de middeleeuwen was de laken- en linnennijverheid er zeer belangrijk. Al in 1241 werd een lakenhalle opgericht. Vanaf het midden van de 15de eeuw verlegde de focus zich naar de tapijt-, linnen- en vlasnijverheid en -handel. Deze tentoonstelling belicht vooral de ontwikkeling van de textielnijverheid tijdens en na de industriële revolutie. Enerzijds bleven de kleine ambachtelijke ateliers en huisnijverheid bestaan, terwijl anderzijds grote, industriële fabrieken werden opgericht. Het waren deze fabrieken in het midden van de stad die het Aalst van de 19de en 20ste eeuw totaal zouden bepalen. De tentoonstelling volgt het ontstaan, de volle bloei en tenslotte de neergang van deze nijverheidstak. Aan de hand van documenten, foto’s, objecten wordt een overzicht geboden van hoe en wat er werd geproduceerd, zonder de sociale aspecten hiervan uit het oog te verliezen. Het is niet voor niets dat het Daensisme in Aalst een grote bloei kende!

Het tweede luik van de tentoonstelling wordt ingericht door Kantatelier Rosemarijn, een vereniging van vrijwilligers die zich sinds 1978 bezighouden met kant in de ruime zin van het woord. Ze volgen en geven cursussen in diverse disciplines, zowel kloskant, naaldkant en aanverwante technieken, ze ontwerpen en creëren traditionele en hedendaagse kantcreaties, restaureren waardevolle oude kanten, voeren expertises uit, en specialiseren zich in de typische technieken uit de Denderstreek. "We realiseren ons dat kant niet mag achterblijven in de inpassing in de actuele tijdsgeest. En bijgevolg gaan wij resoluut voor vernieuwing: als kant als kunstambacht wil overleven, moet het mee evolueren, zoals de schilder- en beeldhouwkunst. We moeten weg van doekjes en kragen, naar objecten die passen bij de huidige tijdsgeest, maar met respect voor de oude technieken."

De tentoonstelling, gerealiseerd i.s.m. Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (DADD) vzw en Erfgoedcel Aalst, loopt nog tot 22 december 2013 in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst (Oude Vismarkt 13 9300 Aalst).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...