contact
MyEtwie
In de kijker

Gezien op de radio. 100 jaar radio in België

Gepubliceerd op 24/12/2013
gezienopderadio4

Op 28 maart 2014 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat de eerste Europese radio?uitzending plaatsvond. Naar aanleiding hiervan loopt in Tour & Taxis in Brussel momenteel de tentoonstelling 'Gezien op de radio. 100 jaar radio in België'.

De geschiedenis van de radio is een complex verhaal dat zich grotendeels in de 20ste eeuw afspeelt. Net als de boekdrukkunst vroeger, en de televisie en het internet later, betekende de radio niets minder dan een revolutie. Tijdens die revolutie speelde België trouwens een sleutelrol.

Al in 1900 vroeg koning Leopold II, die een grote interesse had in de innovaties van zijn tijd, aan Guglielmo Marconi om op het paleis een demonstratie te geven. De vorst koesterde immers het ambitieuze plan om in Congo een radionetwerk te installeren. Uiteindelijk werden tien stations geïnstalleerd in Congo, en in Laken kwam in 1913 een krachtige zender om berichten naar de kolonie te sturen. Deze zender werd op 28 maart 1914 gebruikt voor de eerste radio-uitzending.

"Opvoeden, informeren, ontspannen": met deze drie kernwoorden omschreef John Reith, stichter van de BBC, de missie van de radio. Deze drie doelstellingen zijn ook de ambitie van de tentoonstelling 'Gezien op de radio'. Het parcours van de tentoonstelling kaart verschillende thema’s aan: geluid, wetenschappelijke wetten, de eerste wapenfeiten van de radio in de wereld en in België, de rol van politiek, propaganda en vrije meningsuiting, de grote momenten van de Belgische radio…

De interactieve tentoonstelling is afgestemd op een breed publiek.

De tentoonstelling loopt nog tot 27 april 2014 in Tour & Taxis. Meer informatie op www.exporadio.be