contact
MyEtwie
In de kijker

Gezocht: historisch podiumtechnisch materiaal

Gepubliceerd op 04/12/2013
podiumtechnieken20

Het opleidingscentrum van de Pianofabriek bestaat in maart 2014 twintig jaar. Om dit jubileum in de verf te zetten, wil het centrum een expo organiseren rond twintig jaar opleidingen podiumtechniek, maar ook en vooral een expo rond de geschiedenis van de podiumtechniek van 1940 tot heden.

Voor deze tentoonstelling is de Pianofabriek nu op zoek naar foto’s van technici op hun werkplek, oude publiciteit, tijdschriften, handleidingen, lastenboeken, boeken over techniek... kortom alles wat kan helpen om het gebruik van techniek in die periode zichtbaar te maken. Men wil daarbij vooral Belgische bedrijven in de kijker zetten die belangrijk zijn geweest voor de techniek van cultuurcentra, schouwburgen, gezelschappen, verhuurbedrijven en festivals. Denk maar aan ADB, Televic, SAIT, Faylon, Rodec, Ever Violete Radio, Project (La Roy Deinze), Phlippo, EML, Stagelight, Pandora-Showtex… Daarnaast gaat de nodige aandacht naar buitenlands technisch materiaal. Het centrum wil graag een paar technische cabines nabouwen uit verschillende periodes.

Ook informatie over gezelschappen, schouwburgen of cultuurcentra is welkom. Wanneer werd het geopend? Welk materiaal was toen aanwezig? Welke grote technische veranderingen zijn er in de loop der jaren uitgevoerd? Bestaan er nog oude technische fiches? Briefwisseling met gezelschappen? Welke weetjes, straffe verhalen, herinneringen blijven er leven uit het verleden? Is er iets gepubliceerd over de geschiedenis van het centrum? Is er ergens nog materiaal opgeslagen in een of andere kelder? Liggen er nog toneelmeesterbrochures in een archief?

Wie interessant materiaal ter beschikking wil stellen, kan terecht bij Pascal Verreth (02 541 01 70) of Chris Van Goethem (0475 78 19 90).