contact
MyEtwie
In de kijker

Gezocht: informatie en beeldmateriaal over Rateau-fabriek in Muizen

Gepubliceerd op 14/08/2015
rateau_magazin_2

In Muizen bij Mechelen krijgen de gebouwen van de voormalige Rateau/Alstom-fabriek een nieuwe bestemming als erfgoeddepot. Tijdens Open Monumentendag op 13 september wordt de site opengensteld voor het publiek. ETWIE werkt mee aan een tentoonstelling over Rateau en is in het kader hiervan op zoek naar informatie en beeldmateriaal rond de fabriek en haar productie.

Heb je het logo van Rateau op een machine gezien of weet je iets meer over het bedrijf? Heb je nog gewerkt in de ateliers van Rateau/Alstom in Muizen en wil je daar wat over vertellen? Heb je nog oude foto's of videomateriaal? Neem dan zeker contact op! Alle informatie is welkom via robin@etwie.be of 015/27.23.34.

Société Rateau

De 'Société Rateau', opgericht in 1903, zal slechts bij enkelen een belletje doen rinkelen. In 1911 werd langs de Leuvensesteenweg in Muizen een uitgebreid atelier gebouwd. Hier produceerde Auguste Rateau, een ervaren mijnbouwingenieur met een reeks patenten voor turbines, aanvankelijk allerhande pompen en ventilatoren. De Belgische steenkoolmijnen waren alvast grote afnemers. Zo vertrouwde de mijn van Winterslag op Rateau-materiaal om de schachten te ventileren. Op de mijnsite van Beringen staat de Rateau-ventilator er zelfs nog!

De Rateau-ventilator in het ventilatiegebouw van de mijnsite Beringen (foto: Mijnmuseum Beringen)

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog raakte de fabriek elke keer flink beschadigd, maar telkens werd ze herbouwd én meteen ook even uitgebreid. Het bedrijf ontplooide een enorme expertise in het ontwerpen en bouwen van turbine's, turbo's en centrifugale pompen. In de jaren '40, '50, en '60 kon je het Rateau-logo vinden onder de motorkap van auto's, vliegtuigen, oorlogsschepen en zelfs straaljagers. In zowat alle EDF-kerncentrales van Frankrijk en in heel wat Belgische elektriciteitscentrales (zoals de centrale van Langerbrugge), in de mijnen, bij waterkrachtcentrales, pompstations en fonteinen.

Alstom power services

De groep Alstom, die in 1976 de Société Rateau overnam, kennen we wel (bewust of niet bewust). Bij het opstappen van een dubbeldekwagon word je er al mee geconfronteerd. Alstom bouwde samen met Bombardier alle dubbeldekwagons van de NMBS en leverde een groot deel van alle signalen in het Infrabel Netwerk. Daarnaast onderhouden ze de generatoren en pompen van de kerncentrales Doel en Tihange en de stoomturbines van de GDF-Suez Electrabel elektriciteitscentrales.

Tot vorig jaar zat Alstom Power Services nog in de voormalige ateliers van Rateau in Muizen. Na de sluiting werden de lege gebouwen aangekocht door de stad Mechelen. De site krijgt nu een nieuw leven als erfgoeddepot: de gebouwen zullen onderdak bieden aan de stedelijke erfgoedcollecties. Op een deel van het terrein komen ook 58 woningen.

Op Openmonumentendag 2015 wordt de Rateau/Alstom-site opengesteld voor het publiek. Je kan er het nieuwe erfgoeddepot en het woonproject ontdekken, maar het is vooral een unieke kans om eens binnen te kijken in dit bijzonder stukje industrieel erfgoed.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...