contact
MyEtwie
In de kijker

Gilliotmarkt in Hemiksem

Gepubliceerd op 15/06/2016
gilliotmarkt

Op zondag 19 juni vindt de negende editie van de jaarlijkse Gilliotmarkt opnieuw plaats in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij.

De Gilliotfabriek, aanvankelijk een steenbakkerij, verkreeg in de 20ste eeuw wereldfaam na de overschakeling op de productie van muur- en vloertegels, siertegels en monumentale keramiekpanelen. Hoewel de Eerste Wereldoorlog de productie even stil had gelegd, herstelde het bedrijf snel. Al in 1919 exporteerde het bedrijf opnieuw naar alle landen van de wereld. Zo werden de metrostations van Parijs of de Imalsotunnels in Antwerpen bekleed met tegels uit de Gilliotfabriek. Argentinië, Brazilië en Indië waren ook grote afnemers. Kunstenaar Joseph Roelants was een van de befaamde ontwerpers van de tegels.

Tijdens de Gilliotmarkt kunnen bezoekers de vaste collectie van het museum bewonderen. Er zijn ook standjes waar tegels verkocht worden of waar tegelverzamelingen getoond worden.

Namiddagprogramma:

- Om 14.00u geeft tegelrestauratrice Charlot De Bisschop een lezing getiteld: 'Gered van de sloop in Blankenberge terug naar de bron in Hasselt. De recuperatie en restauratie van het centraal bloemendecorpaneel van Hotel Leopond II.'

- Om 14.30 Première van de film met oud-werknemers van Gilliot, gemaakt door studenten geschiedenis en communicatie. Sophie Bollen, docente geschiedenis aan de Karel de Grote Hogeschool, zal het mondelinge geschiedenistraject dat aan de film vooraf ging toelichten.

- Om 15.00u bemant Charlot De Bisschop de tegelhulppost, waar je terecht kan voor eerste hulp rond tegelconservatie.

De Gilliotmarkt vindt plaats op zondag 19 juni van 10u tot 18u, in en rond het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. De toegang is gratis. Download de flyer(.jpg) hier. Wie een standje wil opzetten om zijn tegelverzameling te tonen of tegels te verkopen neemt contact op met joris.wachters@telenet.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...