contact
MyEtwie
In de kijker

Goed bewaarde winkelinterieurs - sinds 1875

Gepubliceerd op 02/06/2014
bailli

In Antwerpen werd vorige week het boek ‘Goed bewaarde winkelinterieurs – sinds 1875? voorgesteld. Veertig winkeliers vertellen in dit boek het verhaal achter hun bijzondere winkelinterieurs. De meest diverse winkeltypes komen aan bod: apotheken, bakkerijen, hoedenwinkels, juwelenwinkels, slagerijen… Hedendaagse foto’s en archiefbeelden tonen de onmiskenbare charme van deze winkels. Met het boek willen de auteurs het publiek uitnodigen om zorgzaam om te springen met dit kwetsbare erfgoed.

Het oudste winkelinterieur dateert uit 1875 en bleef sindsdien zo goed als onveranderd. Alle interieurs liggen in België, ze zijn allemaal ouder dan vijftig jaar en vooral: ze zijn uitzonderlijk goed bewaard. In de meeste winkels komen nog dagelijks klanten over de vloer, andere zijn al een tjdje gesloten en wachten op een tweede leven.

Auteur Katherine Ennkekens organiseert sinds 1997 culturele projecten over architectuur en stedelijkheid in Antwerpen. Een van haar tentoonstellingen vond plaats in een voormalige winkel. Zo ontstond het idee om in kaart te brengen hoe het gesteld is met waardevolle winkelinterieurs in België. Evy Raes fotografeerde voor het boek een selectie van veertig bijzondere winkels.

‘Goed bewaarde winkelinterieurs’ (ISBN 9789460581234) is verschenen bij uitgeverij Luster. Het boek telt 192 pagina’s en kost 22,50 euro.