contact
MyEtwie
In de kijker

Groen licht voor tweede fase kunstsmedenproject

Gepubliceerd op 16/01/2015
kunstsmeden_foto2
Foto: Smeden is populair bij jong en oud, collectie IJzer en Vuur! vzw

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de subsidieaanvraag goedgekeurd voor de tweede fase van het project 'Naar een brandend actueel ambacht. Nieuwe impulsen voor het borgen van het kunstsmeden in Vlaanderen'. Dit ontwikkelingsgericht erfgoedproject zet in op de duurzame borging van de kennis en de vaardigheden die verbonden zijn aan het ambacht van het kunstsmeden. Het project is een initiatief van de vzw IJzer en Vuur!, in samenwerking met ETWIE, tapis plein, CVAa, La Fonderie en het MOT.

In het eerste jaar hebben medewerkers Michel Mouton en Joeri Januarius zich geconcentreerd op het verkennen van het veld en het vervullen van een netwerkfunctie. Naast de organisatie van een studiedag in de smidse van het Zuiderpershuis in Antwerpen, werd onder meer een omgevingsanalyse gemaakt van het smeedveld in Vlaanderen (werkveld + opleiding) en is een formele aanvraag ingediend bij de Koning Boudewijnstichting/SOFINA voor een meerjarige opleiding kunstsmeden (Virtuoos met Vuur!).

In het kader van de viering van 20 jaar culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen zal er met de Nederlandse Gilde van het Kunstsmeden (NGK) worden samengewerkt om een ontwerpwedstrijd en gemeenschappelijke smeedmanifestatie te organiseren. Op het vlak van onderwijs en opleiding heeft het project initiatief genomen om een beroepskwalificatiedossier in te dienen in samenwerking met het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming (AKOV).

In het komende jaar wil het project nog meer de basis leggen voor een duurzame verankering van het ambacht. Er worden initiatieven genomen op het vlak van onderwijs (en het ijveren voor een opleiding Secundair na Secundair), het verbeteren van de materiƫle voorwaarden om het ambacht te beoefenen (de inrichting van een open atelier), de participatieve documentatie van het kunstsmeden (overdracht van kennis en vaardigheden) en de sensibilisering en communicatie rond het ambacht.

Meer informatie is terug te vinden op de projectwebsite www.kunstsmeden.be. Je kunt de vorderingen van het project ook volgens via Facebook en Twitter.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...