contact
MyEtwie
In de kijker

Groen licht voor waarderingsproject brandweererfgoed

Gepubliceerd op 18/07/2018
img_20180704_152808219

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de subsidieaanvraag goedgekeurd voor het project 'Naar een waardering van het brandweererfgoed in Vlaanderen. Casus: Aalst en Mechelen'. Dit pilootproject zet in op de waardering van de collecties van het Brandweermuseum in Aalst en de brandweercollectie in de kazerne van Mechelen, met als doel tot een gedragen visie te komen voor dit type erfgoed. Het project is een initiatief van de ETWIE, in samenwerking met de Erfgoedcel Denderland, Hof van Busleyden, De Bardijnen en de Stad Aalst.

"Het is een enorme opsteker voor de vrijwilligers die zich inzetten voor dit brandweererfgoed", zegt ETWIE-coƶrdinator Joeri Januarius namens de projectpartners. "De uitdagingen in beide collecties zijn groot: in Aalst gebeurt de waardering in functie van het nieuwe brandweermuseum dat ontwikkeld wordt, terwijl de stukken in Mechelen worden gewaardeerd om die dan een nieuwe bestemming te kunnen geven." In de nieuwe kazerne van Mechelen zal namelijk geen plaats meer beschikbaar zijn om dit erfgoed onder te brengen.

De deelcollectie voertuigen in Aalst is indrukwekkend, en vormt een van de speerpunten binnen het waarderingsproject. Met ongeveer 150 voertuigen (ladderwagens, voorpomp en ziekenvervoer) krijg je een mooi overzicht van de evolutie van de brandweervoertuigen actief in Vlaanderen. Ook de twee 19de-eeuwse stoompompen behoren tot de blikvangers van de collectie. De brandweercollectie in Mechelen telt dan weer 2000 objecten die voornamelijk te maken hebben met de verschillende facetten van brandbestrijding.

In eerste instantie zal een projectcoƶrdinator aangeworven worden, die in het najaar aan de slag zal gaan. Via onze website zullen we berichten over de vorderingen van dit boeiende project.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...