contact
MyEtwie
In de kijker

Handkraan en goederenwagon voor Gentse maritieme promenade

Gepubliceerd op 05/03/2018
Categorie
274107-handkraantje-dc1702-large-1520255950

Vandaag zijn in Gent een 19e-eeuwse handkraan en een goederenwagon toegevoegd aan het historische kranenlandschap langs de Oude Dokken en de Voorhavenkaai. De kleine handkraan uit 1870 is gemaakt bij Nicaise en Delcuve in La Louvière en heeft een hijsvermogen van 3000 kg. Hij wordt opgesteld langs de vier kilomter lange maritieme promenade, ter hoogte van de de Bataviabrug. Op deze plaats stond ooit een soortgelijke handkraan, die gemaakt werd in de nabijgelegen ateliers van Carels.

De handkraan zal samen met de andere havenkranen en maritieme objecten het verhaal van de Gentse zeehaven illustreren. De lage sokkel van het kraantje doet ook dienst als zitelement. Na 148 jaar is hij nog altijd in werkende staat. Maar om veiligheidsredenen werd het mechanisme wel geblokkeerd.

In totaal krijgen tien havenkranen een hoofdrol in het Gentse stadsontwikkelingsproject Oude Dokken. In dit oude havengebied komt een nieuwe stadswijk met 1.500 woningen, groen, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen. De kranen zullen de skyline van dit nieuwe stadsdeel domineren als getuigenissen van het maritieme verleden.

In de lente van 2018 zal de grootste kraan uit de Gentse kranencollectie verhuisd worden. De ST1-kraan, een mastodont van 60 meter hoog, een gewicht van 370 ton en een takelvermogen van 35 ton wordt dan van het Sifferdok naar de Oude Dokken verplaatst.

Voorhaven

In de Voorhaven kreeg een goederenwagon van het type Gs op zijn beurt een nieuwe plek. Het is een gesloten goederenwagon bestaande uit een metalen frame met houten platen en balken. De wagon krijgt een nieuwe functie ten dienste van buurtactiiviteiten in de Muide. Later deze maand worden nog een goederenwagon en een locotractor toegevoegd. Typisch aan deze wagons is dat ze aan beide kanten konden geladen worden. Aan de Voorhaven hebben honderden wagons van dit type goederen aan- en afgevoerd.

Foto: Stad Gent

Bron en foto's: stad Gent

In Antwerpen heeft de Havenkraan 371 JA een plek gekregen in de historische collectie aan de Rijnkaai.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...