contact
MyEtwie
In de kijker

Het documentaire molenuniversum van Max Broes

Gepubliceerd op 07/01/2015
maxbroes2

In het recentste nummer van 'faro | tijdschrift voor cultureel erfgoed' wijdt Rob Belemans een boeiend artikel aan het levenswerk van molenkenner Max (Karel) Broes. De 89-jarige ingenieur is sinds zijn 15de gefascineerd door molens en molentechniek. De voorbije decennia legde hij, naast een omvangrijke bibliotheek, ook een grote collectie met documentatie over dit onderwerp aan. De collectie bevat onder meer artikels uit kranten en tijdschriften, afbeeldingen uit kunstboeken en reisgidsen, technische handleidingen... Een ingenieus classificatiesysteem, door Broes zelf bedacht, ontsluit de collectie.

De voorbije tien jaar is Broes zich echter in toenemende mate beginnen realiseren dat het privékarakter van zijn documentatieverzameling een essentiële bedreiging vormt voor het voortbestaan ervan. Om de ruim 300 documentatiemappen ook raadpleegbaar te houden wanneer hij er zelf niet meer zal zijn, drong een legaatregeling met een publieksgerichte organisatie als begunstigde, zich op. Na lang zoeken en verkennen bleek het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen een geschikte en instemmende kandidaat. Intussen werden hierrond de eerste afspraken gemaakt.

Steven De Waele (MOT): "De collectie is een levenswerk dat zijn nut al menige keer bewezen heeft en mag dus niet zomaar verloren gaan. Broes' erg ruime kijk op het verschijnsel molen maakt zijn documentatie interessant voor de ruimere geschiedenis van de technieken. Zijn documentatie bevat, naast bijdragen uit gespecialiseerde molentijdschriften, ook materiaal uit bijvoorbeeld reisgidsen, kranten en tijdschriften, wat een aanvulling kan zijn voor onze al zeer rijke bibliotheek. Bovendien heeft hij bepaalde aspecten, zoals bijvoorbeeld de pompmolens, veel verder uitgediept en samengebracht."

De ontsluiting wordt evenwel geen sinecure. "We kunnen die 300 documentatiemappen niet zonder meer toevoegen aan onze bibliotheek. Het documentatiesysteem van Broes draagt de kenmerken van een persoonlijk project dat pas gaandeweg ook voor raadpleging door derden interessant wordt. Het toegankelijk maken van de documentatie zal daardoor zeker veel tijd kosten. Zo lang hij echter nog dagelijks aan zijn levenswerk verderwerkt, is dat ook nog helemaal niet aan de orde," besluit De Waele.

Lees het artikel hieronder of via faronet.be:


Ben je ook op zoek naar een geschikte bestemming voor een (privé-)collectie rond technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed? Neem dan even contact op via info@etwie.be of 015/27.23.34. We helpen je graag verder!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...