contact
MyEtwie
In de kijker

Het gemeentearchief als bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis

Gepubliceerd op 18/08/2015
josvanpelt2

Eind dit jaar organiseert Heemkunde Vlaanderen in Turnhout een interessante vormingsreeks over het gemeentearchief als bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis. Op vier avonden leer je hoe je de bronnen moet interpreteren en hoe je de gevonden informatie kunt verwerken in een historisch artikel.

Lesgever Bart Sas, stadsarchivaris van Turnhout, bespreekt tijdens deze cursusreeks de uiteenlopende bronnen die je kunnen helpen bij het schrijven van een lokale bedrijfsgeschiedenis: hinderlijke inrichtingen, belastingsregisters, bouwaanvragen, activiteitsattesten... Na een algemene inleiding over het ontstaan en inhoud van deze bronnen worden de onderzoeksmogelijkheden toegelicht. Welke soorten bedrijven werden beschouwd als 'hinderlijke inrichtingen'? Wat is een werkboekje? Waarom is de patentbelasting zo belangrijk voor de studie van de lokale economie? Wat kan je afleiden uit briefhoofden? Welke documenten zijn er terug te vinden in een bouwdossier?

Alle informatie over deze cursusreeks is te vinden op www.heemkunde-vlaanderen.be. De reeks zal later ook op andere plaatsen in Vlaanderen georganiseerd worden.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...