contact
MyEtwie
In de kijker

Het MOT lanceert nieuwe website

Gepubliceerd op 27/01/2016
mot_web16

Het MOT, het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen, lanceerde vandaag zijn volledig vernieuwde website www.mot.be. Wat die uniek maakt, zijn de vele online hulpmiddelen die worden aangeboden. Heel wat technische, immateriële, kennis wordt op de website toegankelijk gemaakt: de bezoeker vindt er een schat aan informatie in de inventarissen, repertoria, handleidingen en veel meer.

ID-DOC, innovatieve tool als paradepaardje van het museum
Wat is dat werktuig!? Op grootvaders zolder vind je een vreemd handwerktuig, maar wat is het? ID-DOC biedt het antwoord! Dit onderzoeksproject laat je toe een onbekend handwerktuig te identificeren op basis van vorm, naam of gebruiker. Deze toepassing wordt gebruikt door collega’s van andere musea als leidraad bij de inventarisatie, bij vorsers,… Het zoeken op vorm is uniek en het maakt de toepassing voor iedereen bruikbaar, ook voor het ruime publiek zonder technische bagage. Een groot deel van de collectie van het MOT wordt in een depot bewaard. Dankzij ID-DOC is de referentiecollectie van handwerktuigen ontsloten voor het grote publiek.

Repertorium van de Belgische Handelscatalogi, een omvangrijke collectie ontsloten
Handelscatalogie verschaffen zowel informatie over de producent als over de verkoper en de producten. Je kan reclame vinden over om het even wat: werktuigen en machines, huisraad, kledij, meubilair, voeding enz. Het MOT beschikt over de enige omvangrijke openbare collectie van dit soort drukwerk in België en het is een onmisbare historische bron aan informatie over dagelijkse leven. Omdat er maar weinig handelscatalogi bewaard werden en ze het hierdoor moeilijk te raadplegen zijn, werden de catalogi uit de collectie van het MOT ontsloten op de website.

Red de bakovens!, het MOT als trendsetter
Bakovens zijn bedreigd. Het MOT startte in 2003 met een sensibiliserende campagne om de bakovens te redden. Op de website vind je niet alleen een bakoveninventaris terug met bijna 4000 bakovenadressen, maar ook twee praktische handleidingen: één om bakovens te restaureren en één om zelf een bakoven te bouwen. Het MOT staat inmiddels bekend als expertisecentrum voor bakovens en die rol blijft het museum ook op zijn nieuwe website ook graag vervullen.

Uiteraard vind je op de vernieuwde website ook nog steeds alle informatie over het aanbod, de toegangsprijzen, de bereikbaarheid en de openingsuren. De vernieuwde website kwam tot stand met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en met partners ETWIE en FARO. Beligum, een jong en opkomend webbureau met vernieuwende ideeën zorgde voor de uitvoering.

www.mot.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...