contact
MyEtwie
In de kijker

Het MOT organiseert stage vakwerkbouw

Gepubliceerd op 28/02/2017
4

In september organiseert het MOT in Grimbergen voor het eerst een stage rond vakwerkbouw. Bouwen met leem is aan een heropleving bezig vanwege de ecologische voordelen. Met de nieuwe stage biedt het MOT een praktische kennismaking met deze historische bouwtechniek. Op vijf dagen tijd bouwen de deelnemers samen met twee ervaren lesgevers een bijenhalletje in vakwerk aan de Liermolen.

Vakwerk is de historische voorganger van houtskeletbouw. Een gebouw in vakwerk wordt opgetrokken door middel van een houten constructie van verticale stijlen, horizontale regels en diagonale schoren. De wanden van dit ‘skelet’ kunnen worden gesloten door een vlecht- of vitswerk van soepele twijgen of gekloven latjes te bekleden met een mengeling van leem en stro. Vakwerk was eeuwen lang in grote delen van Europa, en zeker in Vlaanderen, een technisch goed alternatief voor bak- en natuursteen.

De bedoeling van de stage is dat elke deelnemer alle stappen van het bouwproces doorloopt, van het kantrechten van de boomstammen en het uittekenen en kappen van de verbindingen over het oprichten en opvullen van het vakwerk. Ook het kloven van houten dakspanen voor de dakbedekking komt aan bod.

Lesgevers Mathijs Huygebaert en Ante Corthals hebben veel ervaring met Japanse werktuigen, technieken en verbindingen. Deze Japanse houtbewerking zal dan ook in de stage geïntegreerd worden. Er zal bovendien consequent gebruik gemaakt worden van handwerktuigen.

Je vindt alle praktische informatie over deze stage op www.mot.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...