contact
MyEtwie
In de kijker

Het tij keert!

Gepubliceerd op 11/03/2013
campagnebeeld-het-tij-keert-met-logo

Vanaf dit weekend kan het grote publiek kennismaken met 'Het tij keert!', een project rond het rijke watergebonden erfgoed langs de beide oevers van de Rupel. De rode draad doorheen het erfgoedverhaal zijn de vroeger veelvuldig aanwezige scheepswerven, zaten en killen. Erfgoed, mondelinge geschiedenis, landschapsbeleving en toeristische spin-offs lopen in het project samen van stapel.

De ruggengraat van het project is een reizende tentoonstelling. Daarin worden nautische en andere riviergebonden relicten in een historische context geplaatst en per gemeente een aantal thema’s uit de watergebonden geschiedenis gelicht. De tentoonstelling is breed een belevingsvol opgevat, met panelen, kisten met alaam, videoschermen, een audiozuil met getuigenissen, eeen overzichtskaart van alle gekende scheepswerven... De bezoekers worden daarbij actief uitgenodigd tot dialoog over het verleden en heden van de Rupel. De tentoonstelling gaat gedurende twee jaar op reis langs alle partnergemeenten. Steeds bouwt de lokale partner verder rond de vaste tentoonstelling. Zo diept men in Boom het aspect van de bruggenbouwers verder uit, legt men in Hemiksem de link tussen 25 jaar Gilliot- en Roelantsmuseum en transport van tegels via de Rupel, en is er in Schelle een belevingsfeest met aandacht voor de verdwenen scheepswerf Jacobs en Zonen. “Groepen en toeristen kunnen inpikken op dit boeiend thema," vertelt projectcoördinator Stijn Bogaert. "Je kan de tentoonstelling met gids bezoeken, er een watergebonden wandeling of fietstocht aan vastklinken of het hele thema vanop het water verkennen. Toerisme Rupelstreek-Vaartland voorziet een boottocht met ‘de oude veerboot An’ op de Rupel. Vanop het water loodst een deskundige gids je dan langs alle relicten en verhalen."

Alle geïnteresseerden zijn welkom voor de publieksopening van 'Het tij keert!' op zondag 17 maart op de werf van de New Belgica (Noeveren 26, Boom). Van 10u tot 19u staan er die dag heel wat gratis randactiviteiten op het programma. Naast geleide bezoeken aan de tentoonstelling zijn er ook ambachtelijke demonstraties van scheepsbouwers en pannenmakers, vertelwandelingen en een kleinkunstconcert. Je vindt het volledige programma van de publieksopening op 17 maart in deze bijlage (pdf).

'Het tij keert!' is een coproductie van de Projectvereniging Erfgoed Rupel en Toerisme Rupelstreek-Vaartland met hulp van heemkringen en verzamelaars. Het provinciebestuur van Antwerpen voorzag in een stevige financiële injectie. Dit project omvat de entiteiten (gemeenten, dorpen, gehuchten) Rumst, Terhagen, Boom, Noeveren, Niel, Schelle, Hemiksem, Heindonk, Klein-Willebroek, Rupelmonde, Ruisbroek, Eikevliet en Wintam. Voor alle informatie over het toeristisch aanbod en boekingen, kun je contact opnemen via toerisme@trvl.be.