contact
MyEtwie
In de kijker

Historisch schip Céphée verhuist naar Droogdokkenpark

Gepubliceerd op 20/02/2023
Categorie
cephee_collectieETWIE
Foto: Een van de hete hangijzers in de sector van het industrieel erfgoed: de bescherming en de bewaring van de houten waal Céphée in Antwerpen (foto ETWIE)

In de nachten van 7 op 8 en 8 op 9 maart verhuist de Céphée van de kaaien naar het Droogdokkenpark. Tijdens het transport zal er enige hinder zijn voor omwonenden en doorgaand verkeer. In de week van 20 februari zijn er al voorbereidende werken.

Verhuis als onderdeel heraanleg Scheldekaaien

Door de heraanleg van de kaaien kan het houten walenschip Céphée niet op zijn huidige plek, de hangar op de Jordaenskaai naast Het Steen, blijven. Het schip krijgt nu een nieuwe locatie, een schepenhal in het toekomstige Droogdokkenpark. Deze verhuis is een volgende -noodzakelijke- stap in de heraanleg en verfraaiing van de Scheldekaaien.

Het voorontwerp van de vernieuwing van de Scheldekaaien van het Steenplein tot Noorderterras werd onlangs goedgekeurd. De werken zullen gefaseerd worden uitgevoerd. Als alles volgens planning verloopt start de aannemer nog dit voorjaar met de vernieuwing van de hangars en het wandelterras. Weldra worden nieuwe panoramatafels geplaatst met alle info en stand van zaken in alle verschillende deelprojecten van de heraanleg van de Scheldekaaien.

Uitzonderlijk transport

In de week van 20 februari zal in het kader van de heraanleg van de Scheldekaaien een klein deel van de waterkeringsmuur ter hoogte van de hangar afgebroken worden. Er worden big bags voorzien die indien nodig snel kunnen worden ingezet als tijdelijke mobiele waterkering. In de week van 6 maart gaat vervolgens de verhuis door. Het uitzonderlijke transport via de baan gebeurt in de nachten van 7 op 8 en 8 op 9 maart, ’s nachts omdat het de tramlijnen kruist. Er zal dan een lokaal parkeerverbod gelden en enige geluidshinder zijn. De route van Jordaenskaai tot Droogdokkenweg zal een aantal uren afgesloten worden voor verkeer. Het verkeer volgt dan een omleiding. Vanaf de week van 13 maart wordt de waterkeringsmuur zo snel mogelijk terug opgebouwd.

Deze timing kan nog wijzigen. Bij veel regen of wind wordt de verhuis uitgesteld. Ook kunnen onvoorziene technische ontwikkelingen voor vertraging zorgen.

Historiek

De Céphée is een houten binnenvaartschip dat in 1937 gebouwd werd op een scheepswerf in Merville (Frankrijk). Het Antwerps Rijn- en Binnenvaartmuseum kocht de Céphée aan in 1979. De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum kochten het schip in 1984 over en schonken het aan de stad. Bij de sluiting van het Nationaal Scheepvaartmuseum kwam het schip samen met de overige collectie in beheer van het MAS.

Stad Antwerpen deed een volledige digitalisering van het schip door middel van foto’s en 3D-scans en is in onderhandeling met geïnteresseerde maritiem erfgoedpartners die het schip een nieuwe toekomst willen geven.

Bron: persbericht stad Antwerpen

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...