contact
MyEtwie
In de kijker

Historische Drukkerij Turnhout gaat digitaal

Gepubliceerd op 26/04/2016
histdruk_digitaal1

De Historische Drukkerij Turnhout lanceert vandaag een online-databank met duizenden documenten en foto's over de geschiedenis van de drukkunst, afkomstig uit de privéverzameling van Herwig Kempenaers. "Ik ben ervan overtuigd dat niet enkel fysieke bezoeken de toekomst en het belang van een museum bepalen," legt Kempenaers uit. "Ook virtuele bezoeken aan online-tentoonstellingen en opzoekingen via het internet dragen bij aan de waarde en betekenis van een hedendaags museum."

De vernieuwde website www.historischedrukkerij.be maakt meteen duidelijk dat de Historische Drukkerij voortaan op drie pijlers steunt. De eerste pijler, het fysieke museum in Turnhout, blijft tweewekelijks gratis te bezoeken. Bovenop die vertrouwde basis wordt nu de online-databank als tweede pijler gelanceerd. De digitale documenten en foto's zijn te doorzoeken via een zoekrobot of te doorbladeren per deelcollectie. De derde pijler zijn de thematische online-tentoonstellingen, die driemaandelijks zullen wisselen. Een eerste voorbeeld focust op kranten in oorlogstijd.

"De digitalisering van mijn collectie was een belangrijke stap voor de duurzame bewaring ervan, maar het was niet zo eenvoudig zoeken in de vele duizenden bestanden. Tips van ETWIE en de Hendrik Consciencebibliotheek leidden me naar de software Omeka, en het Turnhoutse bedrijf CULD gaf technische ondersteuning en gratis serverruimte om deze database online te zetten," aldus Kempenaers. "Het is eerder uitzonderlijk dat verzamelaars hun privécollectie delen met de wereld, maar nu kan iedereen volop meegenieten van al het moois dat ik de voorbije twintig jaar verzamelde."

Ontdek meer op www.historischedrukkerij.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...