contact
MyEtwie
In de kijker

Historische garnaalschuit O.32 Jessica afgebroken

Gepubliceerd op 11/12/2014
jessica

In Knokke-Heist is vorige vrijdag de historische garnaalschuit O.32 'Jessica' afgebroken. De garnaalschuit was jarenlang een van de trekpleisters van het museum Sincfala, maar de houten boot raakte de laatste jaren ernstig in verval. Door de te hoge renovatiekost besliste de Raad van Bestuur van vzw Sincfala om de boot te laten ontmantelen.

De houten garnaalschuit werd in 1935 als laatste in zijn soort gebouwd op de scheepswerf Crabeels in Oostende. De Camille-Raymond, zoals de boot oorspronkelijk heette, had verschillende eigenaars en werd na 57 jaar uit dienst genomen. In 1991 werd de boot herdoopt tot O.32 Jessica, en sinds 1995 stond ze opgesteld in de tuin van Sincfala, het museum van de Zwinstreek.

Uit een rapport van Monumentenwacht - Varend Erfgoed bleek recent echter dat de garnaalschuit in een zeer slechte toestand verkeerde en zelfs een potentieel gevaar vormde voor de duizenden bezoekers die jaarlijks de museumtuin bezoeken. Na het bekijken van alle mogelijkheden werd besloten om de boot te laten ontmantelen. De scheepslichten en de trossen werden bewaard.

Bekijk ook de fotoreportage van de afbraak.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...