contact
MyEtwie
In de kijker

Historische havenkranen: levende monumenten

Gepubliceerd op 06/10/2015
vlotkraan9

Op vrijdag 13 november organiseert het MAS in Antwerpen een internationaal congres over historische havenkranen. Experten uit binnen- en buitenland gaan op deze dag dieper in op de waarde van kranen en de plaats van dit monumentale erfgoed in hedendaagse havensteden.

Door de eeuwen heen hebben kranen een sleutelrol gespeeld in de groeiende efficiƫntie van zeehavens, zeker vanaf de doorbraak van de stoomtechnologie. Door hun aantal en afmetingen werden havenkranen beeldbepalend voor havens en havensteden. De historische havenkranen die tot op vandaag bewaard zijn, vormen een bijzonder monumentaal patrimonium van engineering heritage. Naast hun functies als landmark of museumstuk kunnen historische kranen ook andere hedendaagse bestemmingen krijgen.

Aan de hand van cases uit verschillende landen worden de voor- en nadelen van werkende historische kranen toegelicht:
- Wat betekent het om de kranen draaiend te houden, onder stoom, op waterdruk of met historische elektrische installaties? Tenslotte blijven de kraanmannen zoals vanouds een essentiƫle rol spelen.
- Waar vinden we kraandrijvers voor historische kranen? Hoe borgen we hun kennis en ervaring? Hoe leiden we ze op voor de toekomst?

Download het programma van het congres (pdf)

Het congres richt zich op professionelen en vrijwilligers uit de wereld van het industrieel erfgoed, onderzoekers, stedenbouwkundigen en monumentenzorgers. Inschrijven kan tot 31 oktober via harbourcranes@stad.antwerpen.be. Meer informatie vind je op www.mas.be.

Op 27 november vindt ook in Rotterdam een congres over havenkranen plaats.