contact
MyEtwie
In de kijker

Historische winkelinterieurs in Antwerpen geïnventariseerd

Gepubliceerd op 27/03/2017
winkelinterieurs

Op vraag van de stad Antwerpen heeft de vzw Arsène een overzicht gemaakt van winkelinterieurs met erfgoedwaarde. Een dertigtal interieurs werd toegevoegd aan de inventaris Onroerend Erfgoed.

Arsène vzw, een vereniging die zich al jaren inzet voor het behoud van authentieke winkelinterieurs, kreeg eind 2016 de opdracht om de interieurs binnen de Antwerpse Singel te inventariseren. Uit de ruime lijst werden een dertigtal interieurs geselecteerd voor opname in de inventaris van het agentschap Onroerend Erfgoed. Door systematisch de interieurs te bespreken en te documenteren, verruimde het project voor het eerst de methodologie van de gevelinventaris van het agentschap.

De interieurs illustreren de vroegere kleinhandel in de stad. Het kader was kleinschaliger, ambachtelijker en gevarieerder dan het huidige winkellandschap, gedomineerd door internationale ketens. De initiatieven van arsène tonen een grote belangstelling van het publiek voor dergelijke authentieke winkelinterieurs, maar deze zijn bijzonder kwetsbaar. De registratie en documentatie is een eerste stap richting behoud. De inventaris zal dienen als referentiekader voor nieuwe beschermingsdossiers.

Je vindt alle informatie en een overzicht van de winkelinterieurs op www.onroerenderfgoed.be. In Weekend Knack van 22 maart verscheen ook een reportage over het project. Arsène organiseert een aantal geleide wandelingen langs goed bewaarde winkels in Antwerpen. De meeste zijn al volzet, maar je kunt nog inschrijven voor de wandelingen op 16 mei en 29 juni. Meer info op www.arsene.org.

In Sint-Niklaas loopt tot 23 april ook een fototentoonstelling over de historische drogisterij De Walvis.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...