contact
MyEtwie
In de kijker

Hoe is het gesteld met sites en industriemusea in Europa?

Gepubliceerd op 08/08/2023
Categorie
erih_2019
Foto: Het Berlijnse Techniekmuseum (bron: ERIH)

De resultaten van de ERIH barometer (2021-2022) zijn recent gepubliceerd. Via die barometer wil ERIH een beter inzicht krijgen in hoe het gesteld is met de beheerders van sites en industriemusea. In totaal hebben 81 sites uit 11 Europese landen de barometer ingevuld. We zetten de belangrijkste resultaten op een rijtje:

  • De pandemie dwong de sites tot kortere openingstijden en COVID-19-gerelateerde beperkingen op rondleidingen en bezoeken. Sommige sites werden in de loop der jaren gesloten.

  • Als gevolg hiervan kende de sector van het industrieel erfgoed een aanzienlijke daling van de bezoekersaantallen. In 2020 waren ze nog maar ongeveer de helft van het niveau van het jaar ervoor en in 2021 daalden ze nog verder. Pas in 2022 stegen ze aanzienlijk en overtroffen ze zelfs licht het cijfer van 2019.

  • Het aantal internationale bezoekers werd ook gehalveerd. In dit geval bleef het herstel uit in 2022. Het aandeel regionale bezoekers nam dan ook toe.

  • Door de sterk verminderde (of helemaal afwezige) inkomsten uit entreegelden, maar ook door speciale evenementen of verhuur die onmogelijk werd, kregen veel locaties te maken met existentiële problemen, die in sommige gevallen al sinds 2021 aanhouden en hun economische voortbestaan in gevaar brengen.

  • De gespannen economische situatie leidde op veel plaatsen tot personeelsinkrimpingen, vooral bij seizoensarbeiders en gidsen. Het personeelsbestand van vóór de pandemie is (nog) niet hersteld.

  • Terwijl in 2021 de meeste aandacht uitging naar het overwinnen van de pandemie en de gevolgen ervan, ligt de prioriteit nu weer bij doelstellingen zoals het verbeteren van de algemene kwaliteit van locaties en tentoonstellingen of het uitvoeren van bouwwerkzaamheden.

Graag meer weten? Lees dan het volledige verslag op de website van ERIH.

Bron: ERIH

Titel Auteur Jaar
European industrial heritage: the international story Barrie TRINDER 2016 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...