contact
MyEtwie
In de kijker

Honderd! 100!

Gepubliceerd op 15/05/2020
Categorie
100_foert_2

Zoals je weet staan wij dagelijks paraat om al jullie vragen en problemen over erfgoed van techniek, wetenschap en industrie op te lossen. Zo kregen we al heel wat reacties via onze kennisbank, mailtjes aan info@etwie.be en vragen via persoonlijke contacten.

En ja hoor, wij hebben dit jaar reeds HONDERD vragen beantwoord! We wisten te antwoorden dat er zo'n 700 honderdjarige bedrijven zijn en zochten mee naar het juiste e-mailadres of telefoonnummer voor dat ene belangrijke verhaal over het neerstorten van een vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. We gingen op zoek naar oude foto's van Gentse trams en gaven een overzicht van het onderzoek over de gasindustrie in Vlaanderen. We stuurden een niet nader genoemde Bekende Vlaming door naar de juiste koperslager en speurden mee naar geschikte plekken om collecties te herbestemmen. We lijstten op waar het historische archief van Agfa-Gevaert zich bevindt en namen heel wat nieuwe actoren, zoals vzw Vieille Montagne Heritage op in onze kennisbank.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar de 100e vraag is het wel waard om met jullie te delen. Een man had namelijk op zolder een bijzondere koekplank gevonden, een houten vorm met een beeltenis erin waarmee o.a. speculoos en andere koeken gebakken werden. Deze koekplank had als afbeelding een rondtrekkende man met toverlantaarn op z'n rug. De man vroeg zich af of er nog zo'n koekplanken bekend waren.

Het klinkt heel magisch, een toverlantaarn, en dat is het ook! De toverlantaarn was de voorloper van de diaprojector in de 18e en 19e eeuw en kon verhalen visueel voorstellen aan het publiek. Zowel priesters als leraars, entertainers als wetenschappers, politieke bewegingen en organisaties gebruikten ze om te informeren, entertainen, mobiliseren en vertellen op een manier die voor iedereen begrijpelijk was. Nele Wynants schreef in het tijdschrift Volkskunde recent een interessant artikel over hoe toverlantaarns ook op kermissen bijzonder populair waren.

Wil je meer weten over toverlantaarns in Belgiƫ van 1830-1940? Of heb je nog zo'n bijzondere speculoosplanken liggen? Laat het ons weten!

En laat die vragen maar komen, we zijn more than happy om ze te beantwoorden!

(Foto koekplank: Herman De Winter
Foto toverlantaarn: Kitty Terwolbeck, CC BY-SA 2.0)