contact
MyEtwie
In de kijker

Ijskelder met 40 ton ijs

Gepubliceerd op 16/01/2019
ijskelder

Morgen wordt de ijskelder van het kasteel van Arenberg gevuld met 40 ton ijs. Dit unieke experiment van Regionaal Landschap Dijleland wil de effectieve werking van ijskelders in de praktijk nagaan.

Tot een eeuw geleden werden ijskelders in de winterperiode volgepropt met natuurijs, gewonnen uit een lokale vijver, om het tot diep in de zomer te bewaren. Voor het experiment in het kasteel van Arenberg zal echter gebruik worden gemaakt van industrieel gefabriceerd ijs. Ijsproducent HIVA zal 40 ton ijs aanleveren in grote blokken, die met behulp van vrijwilligers en enkele arbeiders van de stad Leuven op donderdag 17 januari op vakkundige wijze in de ijskelder zullen gestapeld worden. De bedoeling is om de ijskelder volledig te vullen met ijs en deze vervolgens goed af te sluiten, zoals dat destijds vermoedelijk ook altijd gebeurde. Op die manier kan de effectieve werking van de ijskelder uitgedokterd worden.

De overlevering wil dat het ijs in een dergelijke kelder gemakkelijk een jaar, soms zelfs langer, bewaard kon blijven. Regionaal Landschap Dijleland zal nu onderzoeken of dat effectief zo is. Met behulp van enkele sensoren en een webcam wordt het smeltproces dan ook nauwlettend in de gaten gehouden.

Als alles goed gaat, wordt de ijskelder op de volgende Open Monumentendag opnieuw opengesteld, zodat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoeveel ijs er na 9 maanden nog overblijft van de initiƫle 40 ton.

Bron: persbericht Regionaal Landschap Dijleland

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...