contact
MyEtwie
In de kijker

In het zog van Boelwerf

Gepubliceerd op 26/03/2013
boelwerf2

In het Scheepvaartmuseum Baasrode (Dendermonde) opende vorig weekend de thema-tentoonstelling van dit jaar. De expo 'In het zog van Boelwerf' werd opgezet door erfgoedvereniging 'Op Stoapel' uit Temse.

Langsheen de Scheldeoevers, van Antwerpen tot in Baasrode, waren ooit talloze scheepsbouwbedrijven gevestigd. Terwijl Baasrode in de 19de eeuw al een grote werf was, stond de Boelwerf in Temse toen nog in haar kinderschoenen. Pas in de naoorloogse periode zou Temse de grootste werf van België worden. Naast verschillen waren er echter ook overeenkomsten. Zo waren de werven in Baasrode en Temse allebei familiebedrijven. De enige overgebleven kraan op de site van de voormalige Boelwerf, nu woon- en KMO-zone 'De Zaat', is een stille getuige van het roemrijke scheepsbouwverleden van Temse. Gebouwen zijn verdwenen, materiële resten zijn verspreid geraakt. Gelukkig zijn de archieven van het bedrijf grotendeels bewaard gebleven. Uniek zijn ook de verhalen van ex-werknemers die erfgoedvereniging Op Stoapel sinds haar ontstaan optekent. De tentoonstelling 'In het zog van Boelwerf' focust op drie hoofdthema’s: de geschiedenis van de werf door de jaren heen, het teloorgegane schip 'Paster Pype', dat in 1947 werd gebouwd op Boelwerf, en een luik rond mondelinge geschiedenis een videoinstallatie. Er zijn unieke stukken te bekijken uit onder meer het MAS en het Rijksarchief van Beveren. Historiek, techniek en verhalen geven een sfeerbeeld van de Boelwerf. Kinderen kunnen spelenderwijs meer leren over de scheepsbouw aan de hand van de 'Paster Pype'.

Tot eind september is de tentoonstelling elke zaterdag en zondag open van 14u tot 18u. Vanaf oktober tot begin november is de tentoonstelling enkel open op zaterdag van 14u tot 18u.

www.scheepswervenbaasrode.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...