contact
MyEtwie
In de kijker

In memoriam Eric Van Schoonenberghe

Gepubliceerd op 26/01/2016
eric_van_schoonenberghe_zw

We hebben de droeve plicht het overlijden mee te delen van Eric Van Schoonenberghe, een pionier van het jenevererfgoed in Vlaanderen en een drijvende kracht achter het Jenevermuseum in Hasselt.

Eric Van Schoonenberghe werd geboren op 14 september 1940 in Oudenaarde. Hij promoveerde tot doctor in de wetenschappen aan de KU Leuven en studeerde er ook brouwerijtechnologie. Hij werd hoogleraar aan de Katholieke Industriële Hogeschool Sint-Lieven in Gent en verrichtte onder meer onderzoek naar de hygiëne in ambachtelijke voedingsbedrijven.

Sinds 1993 zette Van Schoonenberghe zich als bestuurslid in voor de vzw Nationaal Jenevermuseum, waarvan hij tussen 1997 en 2008 ook voorzitter was. Hij ijverde voor de bescherming van jeneverstokerijen, publiceerde meerdere artikels over de geschiedenis van de gisting en het boek 'Jenever in de Lage Landen' geldt als het standaardwerk over jenever. Voor deze publicaties kreeg hij de Sarton-medaille van de Universiteit Gent en de Marcel Minnaertprijs in Rotterdam. In 2014 ontving hij nog het Gulden Hamerken. Van 2007 tot 2012 was Van Schoonenberghe ook voorzitter van de Sectie Historiek van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV).

"De gulheid waarmee Eric kennis overbracht en deelde, ongeacht de context of het publiek, zal voor het Jenevermuseum, maar ook voor jenever in België, van onschatbare waarde blijven en enorm gemist worden," zegt conservator Davy Jacobs.

ETWIE biedt zijn medeleven aan aan de familie en vrienden van Van Schoonenberghe. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 29 januari om 10u30 in de kerk van Sint-Martens-Latem.

Lees het uitgebreide in memoriam op de website van het Jenevermuseum.