contact
MyEtwie
In de kijker

Industrieel erfgoed op Petroleum-Zuid beschermd

Gepubliceerd op 07/02/2015
petroleumzuid1

Op 23 december heeft Vlaams minister Geert Bourgeois het voorlopige beschermingsbesluit voor vijf gebouwen of installaties op Petroleum-Zuid in Antwerpen getekend. In dit industriegebied ten zuiden van de historische stadskern ontstond in het begin van de 20ste eeuw de oudste petroleumhaven van België, tegelijk één van de eerste in Europa en representatief voor de tweede industriële revolutie.

De beschermde relicten, waaronder de loods van de American Petroleum Company, bovengrondse pijpleidingen, opslagtanks en de jettypier, zijn getuigen van de geschiedenis en de ontwikkeling van Antwerpen als petroleumhaven en dragen bij tot het behoud van de historische identiteit van de plek. Hieronder de rechtstreekse links naar de voorlopige beschermingsbesluiten.

- Refter met conciërgewoning van Petroleum-Zuid
- Bovengrondse pijpleidingen van Petroleum-Zuid
- Jettypier met oostelijke brug en platformen aan kaaizijde
- Opslagtanks met bakstenen trap, talud en pomphuis
- Loods van de American Petroleum Company

Het gebied zal in de toekomst ontwikkeld worden tot een duurzame bedrijvenzone, onder de naam 'Blue Gate'. Deze beschermingsgolf is het gevolg van de realisatieconvenant die tussen de verschillende betrokken partners in 2013 werd afgesloten voor de toekomst van het erfgoed op de site.

Petroleum Zuid Antwerpen: verdwijnend industrieel landschap (Elise Hooft) from Onroerend Erfgoed

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...