contact
MyEtwie
In de kijker

Informatie gezocht over cimorné

Gepubliceerd op 16/06/2013
waverwoud

Aan het departement 'Architectural Engineering' van de Vrije Universiteit Brussel werkt Liesbeth Dekeyser momenteel aan een doctoraatsstudie over 'cimorné' en gelijkaardige sierpleisters uit de interbellumperiode die glasfragmenten bevatten. In haar zoektocht naar informatie, mondelinge of geschreven bronnen, kan ze nog hulp gebruiken.

Cimorné is een gevelbepleistering die bestaat uit gebroken en gekleurde glasfragmenten die geprojecteerd worden in een nog natte cementmortel. Deze gevelbekleding was zeer populair in België in de jaren 1920 en 1930. Vaak werden slechts geveldelen, decoraties, deur- of raamomlijstingen afgewerkt in gekleurde cimornépleister. Het gebruikte glas was een in de massa gekleurd opaalglas, vaak afkomstig uit de glasfabriek S.A. Verreries de Fauquez of Marbrite Fauquez. Andere opaalglasproducenten leverden ongetwijfeld ook marbriet of marmoriet glasfragmenten aan de toenmalige stukadoors.

Ken je nog gevels die bezet zijn met dergelijke sierpleister waarin (al dan niet gekleurde) glasfragmenten zijn verwerkt? Of heb je meer informatie over cimorné, marmoriet en marbriet? Misschien zijn er ook nog personen die (nazaten van) architecten, aannemers of ambachtslui kennen die met dergelijke producten werkten? En werd deze gevelafwerking ook toegepast in Nederland, Noord-Frankrijk en Congo? Alle tips zijn van harte welkom!

Wie meer informatie heeft over deze afwerkingstechniek, kan via e-mail of per post contact opnemen met Liesbeth Dekeyser (vakgroep ARCH, VUB, Pleinlaan 2, 1050 Brussel).

Geïnteresseerden kunnen op de website van het Musée Royal de Mariemont een filmpje vinden van een demonstratie van de cimorné-techniek: www.musee-mariemont.be.