contact
MyEtwie
In de kijker

Instituut voor Financiële Archeologie stelt zijn werking officieel voor

Gepubliceerd op 23/03/2017
20170323_111512

Onder ruime belangstelling stelde het Instituut voor Financiële Archeologie (IFA) vandaag zijn werking officieel voor tijdens een persconferentie bij Euronext in Brussel. De vzw zet zich in voor het verbeteren van de kennis over en het inzicht in de economie en financiën van België en Congo in de periode van 1800 tot 1945. "Wij willen de toonaangevende informatieverstrekker zijn over ondernemingen en ondernemers in ons land", zegt coördinator Guy Bertrand.

Het Instituut is als dienstverlener actief op drie fronten: het bewaren, bestuderen en bekendmaken van historisch-economische informatie. Niet alleen de rijke documentaire collectie in het hoofdkwartier in Mechelen valt op, maar ook de verzameling aandelen en de digitalisering van een aantal primaire bronnen, zoals de Receuil Financier (1893-1975). Die bron bevat belangrijke informatie over Belgische beursgenoteerde bedrijven (bedrijfsresultaten, balans, bestuurders, mandaten...). Daarnaast beschikt IFA over de Receuil des Lois (1830-1873), een weekblad waarin de toelatingen tot de oprichting van Naamloze Vennootschappen werden gepubliceerd, en de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad (gedrukt van 1873 tot 2002) met informatie over bedrijven die vallen onder het Belgisch recht (bestuurders, aandeelhouders...).

Dat deze bronnen van groot belang zijn, toonde Tobit Vandamme (UGent) aan met de voorstelling van zijn onderzoek naar de Groep Empain. Via een gedetailleerde analyse van onder meer de Recueil Financier heeft hij het omvangrijke netwerk van Edouard Empain en diens bedrijven blootgelegd. Volgens Vandamme vormde dit sterke en uitgebreide netwerk een van de sleutels om het succes achter de Groep Empain te begrijpen.

Meer informatie over de werking van IFA is te vinden op de website www.finarcheo.org

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...