contact
MyEtwie
In de kijker

Jaar van de Mijnen in Nederland van start

Gepubliceerd op 17/12/2014
jaarvandemijnen

Met een groots openluchtspektakel in Heerlen werd vandaag het officiƫle startschot gegeven van het 'Jaar van de Mijnen' in Nederland. In 2015 is het vijftig jaar geleden dat toenmalig minister Den Uyl aankondigde de Nederlandse kolenwinning te stoppen. Met het 'Jaar van de Mijnen' wil men nu de balans op te maken. Welk effect hebben de mijnbouwjaren zelf en de jaren na de sluiting op het leven van vandaag de dag? En op welke manier helpt het mijnerfgoed vragen van nu te beantwoorden?

Onder de noemer 'M2015' biedt het themajaar een breed programma aan activiteiten en initiatieven voor inwoners en bezoekers. Drie thema's fungeren als inhoudelijke leidraad voor de activiteiten van M2015. Ze omvatten alle aspecten van het verhaal van de Nederlandse mijnstreek:

- 'Kolen en Kennis' verbeeldt de kracht van de mijnstreek;
- 'Veelheid aan Gemeenschappen' vraagt aandacht voor de unieke sociale structuur van de streek;
- 'Transitie als Traditie' thematiseert de vernieuwingskracht en progressieve blik van de streek.

M2015 gaat over wat de voormalige mijnstreek nu is en wat de streek wil worden, maar kijkt ook terug op de geschiedenis. Het laat zien hoe groot de invloed van het mijnverleden op de regio was, en hoe belangrijk dat verleden is voor toekomstige ontwikkelingen. M2015 wil het verhaal van de mijnstreek vastleggen voor de toekomst, zodat ook jonge generaties de geschiedenis kunnen voelen en beleven.

Alle informatie over het Jaar van de Mijnen is te vinden op www.m2015.nl.